Invandringspositiva Jönsson (C) väljer Löfven

Foto: Nyheter Idag/Flickr Per Pettersson
  • Fredag 21 Dec 2018 2018-12-21
E-post 610

STOCKHOLM En av Centerpartiets tungviktare kommer nu ut som förespråkare av att stötta Stefan Löfven som statsminister över Ulf Kristersson. Det är migrationspolitiska talespersonen Johanna Jönsson som tar ställning i ett Facebookinlägg. Och hon får uppbackning av flera partikollegor – och miljöpartister.

Johanna Jönsson var en av de politiker som tog strid för den så kallade gymnasielagen. Lagen innebär att över 10 000 vuxna afghanska män utan asylskäl getts möjlighet att få uppehållstillstånd för att studera tillsammans med svenska ungdomar.

– Vi har ju redan investerat mycket pengar i de här personerna som lärt sig svenska och det vi gör nu är ju en investering i de här ungdomarna för att de ska bli en del av arbetskraften och hela förslaget bygger på att man får ett jobb och därmed börjar betala tillbaka till samhället, sade Jönsson i en debatt med Jimmie Åkesson (SD) i Sveriges Radio.

Nu tar hon strid igen. Den här gången för att att Centerpartiet ska samarbeta med Socialdemokraterna i stället för Moderaterna. I ett långt inlägg på Facebook skriver Jönsson om hur M blivit ”allt mer konservativt”.

I inlägget konstaterar Jönsson att hennes politiska åsikter sannolikt är rätt kända.

”Det kommer nog inte som en chock för någon att jag personligen hellre vill hitta en lösning med Löfven än med Kristersson i det här läget”, skriver hon.

Hon markerar kraftigt mot Moderaterna och vad hon ser som en högersväng i M:s politik.

”Jag har otroligt svårt att se mig själv släppa fram ett allt mer konservativt M till makten i ett läge där de dessutom pressas på att gå allt längre högerut både av sina väljare, egna politiker och andra partier. Det talas om att M i så fall på något sätt ska göra hållbara utfästelser om att inte låta SD få något inflytande, att det ska finnas både ’hängslen och livrem’. Men hur ska det ens gå till?”, skriver Jönsson.

Längre ner i inlägget betonar hon att trots att hon förespråkar samarbete med Löfven är Socialdemokraterna inget ”gulligullparti”. Jönsson nämner särskilt sin hjärtefråga invandringen där hon pekar på att S drev igenom ID-gränskontroller och den tillfälliga asyllagen – något som Johanna Jönsson motsatte sig när det infördes.

Jönsson skriver att ett stöd för S inte är något som Centerpartiet ska ge ”lättvindigt”.

Läs hela hennes inlägg här:

Johanna Jönssons inlägg gillas av flera riksdagsledamöter för Centerpartiet: Sofia Nilsson, Nils Paarup-Petersen och Per Lodenius.

Lokala centerpartistiska politiker som kommunalrådet Bosse Svensson i Östersund, regionpolitikern Magnus Svensson i Gävleborg och Eva Hellstrand, regionpolitiker i Jämtland, har också gillat inlägget. Det gjorde även EU-parlamentarikern Fredrik Federley. Per Ankersjö – numera verksam inom PR – som varit med och arbetat fram Centerpartiets idéprogram och är nära Annie Lööf, har gillat inlägget.

Andra som tryckt på gilla-knappen är S-profilen Torbjörn Jerlerup, Carl Melin på TCO:s tankesmedja Futurion, Miljöpartiets förre partisekreterare Anders Wallén, förra språkröret Maria Wetterstrand (MP), Liberalernas förra partiledare Maria Leissner, Uppsalapolitikern och tidigare SSU-pressekreteraren Pavlos Cavelier Bizas (S), Jakop Dalunde och samhällsdebattörerna Joakim Jardenberg och Niclas Strandh.

Afghanaktivisten Kinna Skoglund, grundare av Vi står inte ut men vi slutar aldrig kämpa, har kommenterat inlägget.

”Det är mycket hoppfullt”, skriver hon som svar på en kommentar om att den tillfälliga asyllagen kommer att löpa ut till våren och att varken S eller M kommer att kunna förlänga.

Läs även: S-toppen Bizas: ”Jag äcklas av Israel”

Johanna Jönsson lovade 2016 att hon skulle lämna riksdagen efter valet 2018. I en intervju i Dalarnas Tidningar säger hon:

– Det här är något jag varit tydlig med från början. En period räcker.

Johanna Jönsson är kvar i riksdagen även mandatperioden 2018–2022.

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag