Irak hotar bryta med Sverige om koranen bränns

Iraks premiärminister Mohammed Shia' Al Sudani och Tobias Billström. Bild: Foreign and Commonwealth Office/OGL v1.0/ European Peoples Party/ CC BY 2.0
  • Torsdag 20 jul 2023 2023-07-20
E-post

Irak hotar att bryta de diplomatiska förbindelserna med Sverige om koranen bränns på torsdagen, rapporterar flera medier som hänvisar till Reuters.

På torsdag eftermiddag har irakiern Salwan Momika fått tillstånd till en allmän sammankomst utanför Iraks ambassad i Stockholm, under vilken koranen och Iraks flagga planeras att brännas.

Natten till torsdag stormade en folkmassa den svenska ambassaden i Bagdad, Irak, i protest mot den planerade koranbränningen. Ambassaden sattes i brand, men personalen hann sättas i säkerhet. Svenska UD har fördömt attacken och kallat upp Iraks högsta diplomatiska sändebud.

”Irakiska myndigheter har en otvetydig skyldighet att skydda diplomatiska beskickningar och diplomatisk personal enligt Wienkonventionen. Det är uppenbart att irakiska myndigheter allvarligt brustit i detta ansvar” skriver utrikesminister Tobias Billström i ett uttalande.

”Regeringen har kontakt med irakiska företrädare på hög nivå för att framföra vår bestörtning. Iraks chargé d’affaires i Stockholm kommer att kallas upp till Utrikesdepartementet i samma syfte” fortsätter han.

Enligt uppgift i flera medier, som hänvisar till Reuters, har Irak å sin sida hotat med att bryta de diplomatiska förbindelserna med Sverige om koranen bränns igen. Uppgiften ska komma från Iraks premiärminister Mohammed Shia al-Sudani och Sverige informerades under onsdagen.

Polisen i Stockholm uppger emellertid till Svenska Dagbladet att den allmänna sammankomsten, som planeras till klockan 13 på torsdagen, kommer att genomföras.

– Vi kommer vara på plats. Vår ambition och mål är att den allmänna sammankomsten ska kunna genomföras som planerat – med god säkerhet, säger polisens presstalesperson Mats Eriksson till tidningen.

Under 2022 gav Sverige genom Sida sammanlagt 276,1 miljoner kronor i bistånd till Irak, fördelat på 179,2 miljoner i långsiktigt utvecklingssamarbete och 96,8 miljoner kronor i humanitärt stöd.

Läs även: Här stormas Sveriges ambassad i Bagdad

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag