Irakiernas varning till sina landsmän: ”Kom inte till Finland”

Irakier varnar landsmän för att komma till Finland. Foto: Faksimil Facebook
  • Onsdag 23 sep 2015 2015-09-23
E-post 1879

FINLAND Tre asylsökande män från Irak varnar nu andra flyktingar från att söka sig till Europa, och i synnerhet Finland, rapporterar Finlands statliga TV kanal Yle. ”Kom inte hit. Det är fruktansvärt här”, förklarar en av männen i sin varning på Facebook.

Tre män från Irak, som söker asyl i Finland, går ut med en varning till sina landsmän om att inte flytta till Finland. I ett antal videoklipp som publicerats på Facebook, förklarar de för sina landsmän varför de inte ska flytta till Europa, i synnerhet Finland. Det berättar det finska TV bolaget Yle i en artikel som översatts av migrationsbloggaren Merith Wager.

De tre männen, Ali, Kadar och Ali har spelat in sig själva på olika platser i Helsingfors och publicerat klippen på en Facebooksida som ska vara populär bland irakier. I klippen berättar de varför de är mindre nöjda med tillvaron i Finland.

”Till er som funderar på att resa: Gör inte det. På riktigt. Vi överväger redan att återvända till Irak. Vi ångrar att vi kom till Finland. Vi hade fel! Vi betalade enorma summor helt i onödan. I Irak tror man att allt är så märkvärdigt i Europa, att Europa är något överjordiskt. Det är bara helt vanligt här”, förklarar männen i en video.

”Det var fel att komma hit”

Det är inte ovanligt att människor som flyr från mellanöstern har en falsk bild av hur livet ser ut i Europa, inte minst i Skandinavien. Nyheter Idag har tidigare berättat hur flyktingsmugglare cyniskt försöker övertyga människor att bege sig till Tyskland eller Sverige, många gånger med påhittade berättelser om vad som väntar i det nya landet.

”Alltså, på riktigt, situationen i Europa är svår. Visst är man i säkerhet här, men toaletterna är smutsiga, det finns inga kläder, maten är dyr. Portionerna på mottagningscentralerna är mycket små, de är inte ens tillräckliga åt barn. Att befinna sig i landsflykt är fruktansvärt förödmjukande. Här får man inget jobb. Det var fel att komma hit”, konstaterar de vidare i ett videoklipp.

Läs också: Därför är det inget konstigt att flyktingar har en iPhone

Kritiken mot Finland stannar inte vid smutsiga toaletter och små portioner mat. Även priser på varor som cigaretter, huvudvärkstabletter och falafel är ett argument på varför man ska undvika Finland, enligt de asylsökande männen. Priset för en falafel i Finland är 8 Euro, ett paket cigaretter kostar 7 euro och en ask Panodil 20 Euro, berättar männen i videon.

”Det är riktigt hemskt här. Situationen är svår. Det är tryggt, allt finns att köpa, men man kvävs här. Glöm allt snack om uppehållstillstånd. Om ni är i Turkiet så stanna där eller återvänd till Irak. Stanna i hemlandet om ni är där, oavsett om det innebär döden eller att bli sårad. Ni är ändå hemma i ert land”, förklarar de även enligt den finska tv-kanalen Yle.

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag