Iraks försvarsminister hotar stämma Nyheter Idag – efter vårt avslöjande

Foto: Grindr samt Facebook
  • Lördag 23 nov 2019 2019-11-23
E-post

I ett skriftligt uttalande från Iraks försvarsministerium hotar försvarsministern Najah al-Shammari att stämma Nyheter Idag och andra svenska medier som rapporterat om hans dubbla medborgarskap och att han misstänks för bidragsfusk.

Det var Nyheter Idag som först avslöjade att Iraks försvarsminister Najah al-Shammari är folkbokförd i Sverige. I ett senare avslöjande kunde vi visa att det fanns polisanmälningar och en utredning hos Försäkringskassan om misstänkt bidragsfusk.

Sedan kunde Nyheter Idag i ytterligare ett avslöjande visa att al-Shammari enligt en förundersökning har behandlat sin fru och sina barn illa. Detta efter att hon upptäckt SMS-konversationer där al-Shammari är otrogen med andra män. Senare kom hustrun även att begära skilsmässa.

Hotar stämma svenska medier

Just nu pågår stora protester mot Iraks regering och det finns ett utbrett missnöje. Nyheter Idag avslöjande, som fått stor spridning i både svenska och internationella medier, sätter stor press på försvarsministern.

I ett skriftligt uttalande hotar han att väcka juridiska processer mot svenska tidningar. I uttalandet omnämns ”utländska partier och tidningar som syftar till att undergräva ministerns person och hans personliga och professionella karriär”, enligt en Google-översättning från arabiska.

Den tidning som framför allt är i skottgluggen är Nyheter Idag. Tidningens chefredaktör Chang Frick kommenterar hoten om stämning.

– Vår publicistiska idé är att alltid granska makten. Bara för att du råkar vara försvarsminister i ett annat land betyder det inte att du är fri från granskning. De uppgifter vi publicerar är mycket noga kontrollerade och kommer ur dokument som polisutredningar.

Ej heller är Frick orolig för hoten om stämning. Det är inte första gången det händer, berättar han.

– Den före detta SD-ledamoten Pavel Gamov var också arg efter att vi rapporterat om hans förehavanden. Men precis som med den irakiske försvarsministern får man finna sig i att bli granskad.

Frick säger även att han ”litar helt och fullt” på att den svenska regeringen kommer stå upp för fria och oberoende mediers rätt att ”granska korrupta makthavare”.

Läs också: ”Kan komma till Sverige och göra vad som helst” – vågade inte vittna mot Iraks försvarsminister

Stöd Nyheter Idag Bli PLUS-prenumerant

Det är många som läser Nyheter Idag, allt från vanliga arbetare i Sverige till försvarsministern i Irak. Men det är inte alla som prenumererar.

Om du tycker att vi behövs, att det är viktigt med en alternativ röst i Sverige och i världen, bli prenumerant!

Vass journalistik kostar. Och blir vi stämda kan vi behöva än mer finansiella muskler.

Bli PLUS-medlem

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag