Iraks premiärminister: ”Total seger” över Islamiska staten i Mosul

Foto: Euronews
Foto: Euronews
  • Måndag 10 jul 2017 2017-07-10
E-post 5

MOSUL Iraks premiärminister Haider al-Abadi förklarade under måndags­eftermiddagen en ”total seger” över terrorgruppen Islamiska staten i landets näst största stad Mosul, skriver AP.

– Vi utlyser en total seger för Irak och alla irakier, sade han.

– Denna stora festdag kröner de segrar som våra kämpar och irakierna haft de senaste tre åren.

IS tog kontroll över staden i juni 2014.

Talet höll al-Abadi på en liten bas i västra Mosul i utkanten av stadens gamla stadskärna där de sista striderna om staden stod. Bara timmar innan talet föll de sista bomberna mot misstänkta IS-ställningar i staden.

Slaget om Mosul inleddes i oktober förra året och har alltså rasat i nästan nio månader. Tusentals människor har dödats i stridigheterna, varav en stor andel civila.

De irakiska säkerhets­styrkorna uppger att de nu kontrollerar hela Mosul, men säger samtidigt att det kan finnas enstaka fickor av IS-krigare som gömmer sig i staden. Dessutom misstänker man att det finns försåtsmineringar som behöver röjas upp.

Av TV-bilder att döma från den krigshärjade staden är förödelsen i den omfattande, i synnerhet i den västra halvan där striderna varit som mest intensiva.

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag