Iran tillfångatog och släppte amerikanska marinsoldater

  • Onsdag 13 jan 2016 2016-01-13
E-post 1

IRAN Amerikanska soldater som under tisdagen omhändertogs i Iran försattes idag på fri fot. De tio marinsoldaterna tillfångatogs av iransk militär sedan de av misstag kommit in på iranskt vatten.

Marinsoldaterna, nio män och en kvinna, var under tisdagen på väg mellan Kuwait och Bahrain i två patrullbåtar som en del av ett träningsuppdrag. Någonstans ute på Persiska viken drabbades de av båtproblem och drev mot den lilla iranska ön Farsi som ligger en bra bit ut i viken.

På ön, som är omkring 25 hektar stor, finns framförallt en iransk flottbas och iransk militär tillfångatog de nödställda amerikanerna. Bilder som släppts av den iranska militären visar hur amerikanerna har händerna på huvudet och kapitulerar inför iranierna.

Inte minst tack vare att USA:s utrikesminister John Kerry och Irans motsvarighet Javad Zarif kommit att bli hyfsat goda vänner under de atomförhandlingar som hållits med Iran kunde situationen snabbt lösas. Marinsoldaterna behandlades väl och släpptes på fri fot redan under onsdagen, rapporterar AP.

– Efter att ha fastslagit att de oavsiktligt kommit in på iranskt vatten och de bett om ursäkt släpptes de omhändertagna amerikanska sjömännen på internationellt vatten, sade den iranska militären i ett uttalande.

Från amerikanskt håll förnekar man dock att marinsoldaterna bett om ursäkt eftersom de inte gjorde något fel.

– Det finns inget att be om ursäkt för, säger USA:s vice president Joe Biden.

– Om man har problem med båten, ska man då be om ursäkt för att man har problem?

Det är ännu oklart vad som gjorde att amerikanerna hamnade på ön Farsi. Den amerikanska marinen har uteslutit att någon av båtarna drabbades av motorhaveri.

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag