Iranier döms till utvisning trots två barn i Sverige

Foto: Patrik Svedberg
  • Fredag 15 sep 2023 2023-09-15
E-post 0

En iransk migrant som bott i Sverige i nära 20 år och har två barn döms till utvisning utan tidsbegränsning av Svea hovrätt, rapporterar Dagens Juridik.

Mannen kom till Sverige som 14-åring 2004, och beviljades uppehållstillstånd som kvotflykting, utan att erhålla flyktingstatus.

Han dömdes i Eskilstuna tingsrätt för vapenbrott och brott mot knivlagen, men slapp utvisning i den instansen då han bott i Sverige i nära 20 år, har två barn och saknar band till Iran.

Svea hovrätt var emellertid av annan uppfattning. Med hänvisning till de ändringar i utlänningslagen genomdrivits med högre krav på anknytning, ändringar som syftar till att fler brottsdömda ska kunna utvisas dömer, hovrätten mannen till utvisning utan tidsbegränsning.

Mannen förekommer i fem avsnitt i belastningsregistret, saknar utbildning utöver grundskola och har varit arbetslösa i flera år. Utredningen kring det brott han dömts för pekar dessutom på att han försörjer sig på kriminell verksamhet.

Han har ingen kontakt med sina två barn, och har dessutom fått kontaktförbud mot barnens mor, vilket gör att hans biologiska familj inte bidrar till hans anknytning till Sverige menar hovrätten.

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag