Iransk jurist i Malmö anklagas för att blåsa dementa – 96-åring gav bort villa och förmögenhet

Genrebild. Foto: Pixabay
  • Söndag 1 jan 2023 2023-01-01
E-post 328

Juristen Soheil Naderi, som har en iransk juristexamen, har nekats inträde i svenska Advokatsamfundet med hänvisning till att han inte uppnådde kunskapskraven. Det har inte hindrat Naderi från att öppna en juristbyrå i Malmö. Nu rapporterar SVT Nyheter Skåne att Naderi anklagas för att lura äldre och demenssjuka klienter att skänka bort sina tillhörigheter till honom.

I februari 2021 skulle Naderi hjälpa 96-åriga och demenssjuka Ingeborg Spohn att upprätta ett testamente. När han lämnade hennes hem i Älvsjö hade hon skänkt bort sin villa, värd sju miljoner, och sin förmögenhet till honom.

– Hon har inte förstått innebörden av det hela. Det är helt orimligt att hon skulle vilja ge allt till en person hon inte känner, säger Karin Lycke, god man åt Ingeborg, till SVT.

Men när Naderi skickade in en ansökan om att ta över fastigheten till Lantmäteriet visade det sig att han själv bevittnat gåvan, vilket inte är tillåtet. När Lantmäteriet kontaktade Ingeborg fick de veta att hon inte alls ville skänka bort sitt hem.

Det är inte första gången Naderi försöker bedra en demenssjuk. År 2015 signerade en demenssjuk 86-årig man i Malmö ett gåvobrev i vilket han skänkte bort två miljoner kronor till Naderi. När mannen avled försökte Naderi driva in pengarna, men drog tillbaka sitt krav efter en lång rättsprocess mot mannens barn.

SVT:s granskning visar vidare att minst tolv personer polisanmält Naderi för bedrägeri, men han har aldrig fällts för något brott.

Göran Eklund, ansvarig utgivare på SVT, motiverar att man publicerar Naderis namn trots att han inte fällts för något brott med att det ”är centralt att få veta vem juristen är utifrån omfattningen av hans verksamhet och hur många som klagat på hans arbete samt att det är, såvitt vi vet, en pågående verksamhet.”

Naderi har avböjt att kommentera SVT:s uppgifter.

Läs även: De lurades på allt de ägde – nu döms bedragaren

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag