Iranska trupper har gått in i Syrien

Bilder på iranska och Iranallierade soldater i Syrien spreds i sociala medier under onsdagseftermiddagen.
  • Onsdag 14 okt 2015 2015-10-14
E-post 33

SYRIEN. Iranska trupper har korsat gränsen till Syrien, rapporterar AP. De iranska soldaterna ska slåss sida vid sida med syriska och ryska styrkor mot islamistiska rebellgrupper i landet.

Nyhetsbyrån rapporterar att det just nu finns omkring 1 500 iranska soldater på plats i Syrien och att antalet ökar snabbt. Deras mål är att backa upp den syriska regeringen och Bashar al-Assad samt ta tillbaka de landområden som rebellgrupperna lagt under sig under året.

AP uppger att en av huvuduppgifterna för de iranska soldaterna är att försöka säkra motorvägen mellan de båda storstäderna Hama och Aleppo. Slaget om Aleppo, som innan inbördeskriget bröt ut hade över två miljoner invånare, har pågått sedan sommaren 2012.

Bilder som under onsdagen laddades upp i sociala medier av källor kopplade till den iranska militären taggades med #BattleofAleppo – en signal om att Iran vill bryta dödläget i staden.

Under mer än tre års tid har striderna böljat fram och tillbaka i staden. På ena sidan slåss den syriska armén, på den andra en brokig allians mellan islamistiska terrorgrupper och rebeller som får pengar och vapen från USA och västvärlden.

Den 30 september beslutade sig Ryssland för en storskalig intervention i inbördeskriget i Syrien. Att Iran nu öppet vågar visa att de skickar soldater till Syrien tolkas som att de är mindre rädda för västvärldens reaktioner när de är uppbackade av Ryssland.

I Iran tycks man förvissade om vem som kommer vinna slaget om Syrien.

– Syrien kommer bevittna stora segrar de närmaste dagarna, säger general Mohammad Ali Jafari, chef för Iranska revolutionsgardet.

Major Jamil Saleh, som leder den CIA-sponsrade rebellgruppen Tajammu Alezzah, tror istället att Assadregimen är dödsdömd.

– Att skicka mer trupper från Hibollah och Iran ökar bara livslängden på den syriska regimen som är förubestämd att komma till sin ände, säger han.

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag