Iryna nobbades av regeringen – då startade Therese en insamling: ”Responsen har varit fantastisk”

Foto:Privat
  • Måndag 22 jul 2019 2019-07-22
E-post 2927

SVERIGE Utvisningsdömda Iryna, som förlorade ett ben i terrorattacken på Drottninggatan, fick ingen nåd av regeringen och ska utvisas. Något som fått mycket kritik. Men Therese Verdun bestämde sig för att göra mer än att kritisera – hon startade en insamling som redan nått över 200 000 kronor. – Jag upplever att många känner en skam och frustration över Irynas situation och hur hon har behandlats, och att de nu kände att de åtminstone kunde hjälpa till och bidra i en positiv riktning, säger Therese till Nyheter Idag.  

Många har upprörts över att den ukrainska kvinnan Iryna ska utvisas ur Sverige efter att hon förlorat delar av ett ben i terrorattentatet på Drottninggatan, debattören Hanna Lindholms debattartikel om ämnet var Nyheter Idags mest lästa förra veckan.

Läs även: Hanna Lindholm: Sverige har agerat skamligt – det är dags att ge Akilovs offer upprättelse

Iryna var även ett av vittnena i rättegången som slutade med att Rakhmat Akilov dömdes till livstids fängelse. Therese Verdun (Gab och Twitter) bestämde sig för att starta en Swishinsamling. Hon startade insamlingen den 19 juli och har redan nått över 200 000 kronor från åtminstone 800 givare uppskattar hon.

Insamlingen är avslutad.

Berätta hur du kom på idén.

– Jag, som många andra, läste om avvisningsbeslutet mot Iryna Zamanova och spontant kändes det moraliskt fel. Ett beslut kan ju äga en juridisk riktighet utan att för den sakens skull kännas bra enligt det folkliga rättsmedvetandet. Det kändes skevt att Sverige stundtals är omvittnat förlåtande gentemot till exempel svenska IS-resenärer, men hårt gentemot Iryna som är ett offer för terror. Jag frågade på Twitter om någon kände till någon insamling men ingen verkade göra det, så då tänkte jag att jag kunde använda min plattform till att starta en själv.

Vad hade du för mål när du startade insamlingen?

– Målet var att åstadkomma någon liten summa som kunde utgöra en hjälpande buffert till Iryna och hennes dotter i Ukraina. Om hon har svårigheter att få jobb med benprotes och posttraumatiskt stressyndrom kunde bufferten utgöra en trygghet för henne och hennes barn.

Hur kommer pengarna fram till Iryna?

– Vi håller på och undersöker olika överföringsmöjligheter. Jag samarbetar bland annat med debattören Alexander Edbom som talar ryska. Om inget eget konto finns så kan vi behöva öppna ett åt Iryna. Vi undersöker alla möjligheter och har bland haft kontakt med min bank och med Irynas advokat så att detta ska kunna lösa sig. På lördag den 27 juli ska vi träffa Iryna för att med Alexanders tolkhjälp gå igenom förutsättningarna för hur överföringen ska kunna genomföras.

Vad har du fått för respons?

– Responsen har varit fantastisk. Människor ringer, messar och skickar meddelanden på Twitter. Jag upplever att många känner en skam och frustration över Irynas situation och hur hon har behandlats, och att de nu kände att de åtminstone kunde hjälpa till och bidra i en positiv riktning. Jag hade aldrig någonsin trott att det här skulle bli så stort. Folk har varit otroligt engagerade och uppmuntrande.

 

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag