IS anhängare över hela världen firar attacken i Manchester

  • Tisdag 23 maj 2017 2017-05-23
E-post 1617

STORBRITANNIEN På flera håll i världen firar anhängare av terrororganisationen IS den blodiga attacken i Manchester under måndagskvällen. Den brittiska tidningen The Daily Mail uppger även att det kom varningar på Twitter redan fyra timmar innan attacken, men de uppgifterna förefaller vara falska. 

Över hela världen har anhängare till terrororganisationen IS firat det misstänkta terrordådet i Manchester som hittills krävt 22 liv. Under paroller som ”Just Terror” spreds nyheten över sociala medier under natten mot tisdagen och mottogs med jubel av fans till IS, skriver The Daily Mail. Twitter har under natten stängt ned dussintals konton, men euforiska IS anhängare har fortsatt att posta meddelanden på Telegram och andra krypterade chatnätverk.

En användare skrev på Telegram att ”vi hoppas att förövaren var en av kalifatets soldater”. Banners med budskapet ”vi började i Bryssel och Paris, och i London formar vi en stat” har också spridits. Budskapet refererar till tidigare attacker i Belgien och Frankrike där IS har tagit på sig ansvaret.

IS har ännu inte tagit på sig ansvaret för gårdagens sprängning via några av deras officiella kanaler men IS anhängare över hela världen mottog dådet som en seger över ”korsfararna” i väst. Det rapporterar den brittiska tidningen The Telegraph. I en video håller en engelskspråkig IS-anhängare upp en hemmagjord skylt med ordet ”Manchester” och datumet för attacken.

VIDEO: Här flyr människor i panik efter terrorattacken i Manchester

”Detta är bara början. Den islamska statens lejon från Irak och Sham börjar nu attackera alla korsfarare”, säger den maskerade mannen i den korta videon.

Andra IS supportrar har även hävdat att attacken var en hämnd för Storbritanniens inblandning i bombningarna av IS i Irak och Syrien. ”Det verkar som om det brittiska flygvapnets bomber mot barn i Mosul och Raqqa precis har återvänt till Manchester”, skrev en användare.

Den amerikanske terroranalytikern Michael S. Smith II säger att firandet av IS anhängare i sociala medier är en stark indikator på att terrorgruppen ligger bakom sprängdådet.

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag