IS-ansluten nyhetsbyrå uppmanade till terrordåd timmar innan attacken i London

Bild: Twitter
  • Söndag 4 jun 2017 2017-06-04
E-post 423

STORBRITANNIEN Den IS-vänliga nyhetsbyrån Nashir News Agency uppmanade krigare i väst att döda civila med fordon och kniv under den heliga fastemånaden ramadan. Uppmaningen kablades ut minst åtta timmar innan jihadisterna slog till mot London.

Twitterkontot ”Terrormonitor”, en organisation som övervakar terrorgrupper globalt, skriver på Twitter att attacken i London föregicks av utskick från den IS-anknutna nyhetsbyrån Nashir News Agency. Nyheten bekräftas även av New York Times korrespondent med fokus på IS och Al Qaida, Rukmini Callimachi. Tweeten från Terrormonitor innehållande bilden med uppmaning till attacker postades igår ungefär klockan 14.00 svensk tid.

Åtta timmar senare slog tre jihadister till mot London Bridge och dödade sju civila och skadade otaliga fler. Metoderna är desamma som det talas om i meddelandet från nyhetsbyrån Nashir. ”Döda de civila från korsfararna. Kör över dem med fordon. Dra fördel av ramadan”, lyder meddelandet på bilden.

Enligt den amerikanska TV-kanalen CNN:s terrorexpert Paul Cruickshank bär attacken spår av IS.

– IS säger till sina följare i sina propagandamagasin att de inte bara ska köra på folk med ett fordon. De säger, gör det men stanna inte där utan fortsätt med knivar och eldvapen, allt du kan få tag på. Det finns alltså många kännetecken av IS-inspirerade attacker.

Enligt Cruickshank har terrorhotet i England aldrig varit större. CNN:s terrorexpert uppger att uppemot 3000 personer är så farliga att de övervakas av polis. Ytterligare 20 000 personer har flaggats som extremister.

– Myndigheterna har inte resurser att övervaka alla, säger Paul Cruickshank.

På internet firar IS-anhängarna den brutala attacken. Det skriver New York Times korrespondent Rukmini Callimachi på Twitter.

”Återigen, ingen gruppering har ännu tagit på sig dådet – allra minst ISIS. Men redan nu hurrar och hashtaggar deras supportrar dödandet av oskyldiga”.

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag