IS hjälpte terrorist att plantera bomb på sin ovetande bror

Foto: Flickr
  • Fredag 4 aug 2017 2017-08-04
E-post 106

SYDNEY Australiens polis har hindrat två planerade terrorattentat från att inträffa. Två terrorister ska ha planerat att gasa människor samt att spränga ett plan genom att plantera en bomb på en av terroristernas ovetande bror. De fick hjälp av Islamiska Staten. 

Australiens federala polis har avslöjat två planerade terroristattacker som Khaled Khayat, 49, och Mahmoud Khayat, 32, ska ha legat bakom. Det rapporterar BBC. 

En av attackerna ska ha bestått av att en av terroristerna planterat en bomb på sin ovetande bror, som skulle gå ombord på ett plan tillhörande Etihad Airways. Planet var planerat att lyfta från Sydneys flygplats den 15 juli. Enligt polisen ska brodern till terroristen ha varit helt ovetande om att hans bror planterat en bomb i hans bagage.

Av någon anledning avbröts operationen och bagaget bordade aldrig planet, brodern gick ombord på planet – vars destination inte specificerats – utan bagaget, som lämnades kvar på flygplatsen.

Enligt polisen ska bomben ha byggts ihop av delar som skickats i ett paket från Turkiet, allt arrangerat av en prominent figur inom Islamiska Staten.

När terrorbombningen misslyckades började terroristerna planera en ny terrorattack. Den nya planen var att genomföra en gasattack genom användning av svavelväte. Polisen grep terroristerna innan de hann skrida till verket.

Khaled och Mohammed befann sig i rätten under fredagen 4 juli, åtalade för att ha ”förberett, eller planerat, en terroristattack”.

Rättegångarna mot terroristerna väntas fortsätta under hösten.

Om de blir dömda är maxstraffet livstids fängelse.

Australiens hotnivå bedöms som en trea, sannolik, på en femgradig skala.

Justitieminister Machel Keenan uppger att det är trettonde gången som polisiära myndigheter lyckats stoppa en terroristattack från att fullbordas.

Än så länge har inga terroristattacker, som krävt stora mängder liv, inträffat på Australiensisk mark.

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag