IS-kvinna begärs häktad för folkmord

Bild: Voice of America
  • Torsdag 25 jan 2024 2024-01-25
E-post 0

IS-terroristen Lina Ishaq, 51, avtjänar redan ett sexårigt fängelsestraff för grovt folkrättsbrott och grov krigsförbrytelse, men begärs nu häktad för brott mot mänskligheten, grov krigsförbrytelse och folkmord på den yezidiska minoriteten, inklusive barn, rapporterar Ekot.

– Utredningen rör händelser i Raqqa, Syrien från augusti 2014 till december 2016, säger åklagaren Reena Devgun i ett pressmeddelande.

Genom att begära Ishaq häktad vill åklagaren kunna belägga henne med restriktioner som att stoppa möjligheterna till att skicka brev, använda sig av elektronisk kommunikation och att ta emot besök.

Lina Ishaq, som växte upp i en kristen irakisk familj i Halmstad, radikaliserades i 20-årsåldern av den islamistiske hatpredikanten Jiro Mehho, som hon fick sex barn med. 2013 tog hon med sig barnen till Syrien och anslöt till terrorgruppen IS.

I mars 2022 dömdes hon mot sitt nekande till sex års fängelse för grovt folkrättsbrott och grov krigsförbrytelse för att hon tagit sin 12-åriga son till ett IS-kontrollerat område i Syrien, där han användes som barnsoldat för terrororganisationen mellan 2013 och 2016. Sonen dog i strid. Även maken och ytterligare två av hennes barn dog i Syrien. 

Ishaq nekar till brott.

Läs även: IS-kvinna identifierar sig som häxa – döms till fängelse

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag