IS-kvinna döms för brott i Sverige

Bild: Voice of America
  • Torsdag 17 jun 2021 2021-06-17
E-post 116

BORÅS En 28-årig kvinna som återvänt till Sverige efter att ha varit ansluten till Islamiska staten i Syrien har nu dömts för att ha dödshotat en vårdanställd, rapporterar Göteborgs-Tidningen.

År 2014 reste kvinnan med sin make och deras barn till Syrien för att går med i IS. Där ska hon ha haft som uppgift att värva andra kvinnor till terrororganisationen.

Efter att ha tillfångatagits av syriska myndigheter kom kvinnan tillbaka till Sverige i mars i år. Då hon anses lida av svår psykisk ohälsa bestämdes det att hon skulle omhändertas för psykiatrisk tvångsvård.

I början av april dödshotade kvinnan en vårdanställd på en psykiatrisk avdelning vid Södra Älvsborgs sjukhus. Detta skedde i samband med ett beslut om fastspänning.

”Kvinnan hotade den vårdanställde med att den och dennes familj skulle dödas eller skadas, att hon skulle skära halsen av den vårdanställdes pappa och att hon ’skulle hitta dem'”, rapporterar GT.

Nu har kvinnan dömts i Borås tingsrätt för hot mot tjänsteman. Hon bedöms ha begått brottet under påverkan av en allvarlig psykisk störning och straffet blir därför rättspsykiatrisk vård.

Läs även: Stal tusentals liter diesel med specialmodifierad tjuvlastbil

Läs även: Bilskojare fick åklagarhjälp att ge sig på missnöjda kunder

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag