IS-kvinnor på väg till Borås: ”Full förståelse för att det finns en oro”

Al-hol-lägret i norra Syrien. Bild: Y. Boechat/Public Domain
  • Lördag 6 mar 2021 2021-03-06
E-post 908

BORÅS Två IS-kvinnor har med sina barn utvisats från Syrien och landat i Sverige. Kvinnorna kommer föras till Borås, där avdelningschefen för centrum för kunskap och säkerhet Peder Englund säger att man är väl förberedda på att ta emot kvinnorna.

På fredagen landade två IS-kvinnor med sina barn på Arlanda flygplats norr om Stockholm efter att de utvisats från Syrien, rapporterar SVT.

Läs även: Uppgifter: Svenska IS-kvinnor har rymt med sina barn

Kvinnorna möttes på Arlanda av polis, Säpo, migrationsverket, socialtjänst och medicinsk personal. Polisen klassar det hela som ”en särskild händelse”, och kvinnorna kommer att utredas.

Kvinnorna och barnen rymde för ett drygt år sedan från Al Hol-lägret i Syrien, men greps kort efter av syriska armén och har sedan dess befunnit sig i Adra-fängelset.

Kvinnorna kommer föras till Borås, där Peder Englund, avdelningschef för centrum för kunskap och säkerhet i Borås, säger att man är väl förberedda på att ta emot IS-kvinnorna.

– Efter att vi fick informationen från Säkerhetspolisen så har vi sammankallat alla de verksamheter i Borås stad som kan bli berörda av ett sånt här återvändande. Det handlar om socialtjänst, skola och andra verksamheter, säger Englund till SVT och fortsätter:

– Och där har vi kunskapshöjt våra medarbetare i våra olika förvaltningar och verksamheter i problematiken kring detta på olika sätt.

Englund säger till SVT att han har full förståelse för att Boråsborna känner oro inför IS-kvinnornas återkomst.

– När de här återvändande kvinnorna kommer tillbaka så har jag full förståelse för att det finns en oro bland våra invånare, självklart. Samtidigt har jag väldigt stor tillförsikt till både polis och säkerhetspolis som har bra kontroll kan man säga kring de här kvinnorna, om det utgör någon säkerhetsrisk eller inte, säger Englund.

Läs även: IS-kvinnor och barn på väg till Borås

SVT:s reporter Sanna Klinghoffer, som följt frågan i många år, säger emellertid till SVT att Sverige ligger efter vad det gäller att hantera återvändande IS-terrorister.

– Sverige har inte legat i framkant med vare sig det gäller lagstiftning eller att hantera de här människorna, säger Klinghoffer, som jämför med Belgien.

– I jämförelse med till exempel Belgien, där man har avradikaliseringsprogram för återvändare, ligger Sverige långt efter. Jag känner inte till att det finns avradikaliseringsprogram i Sverige. Då ska vi veta att Sverige ligger trea per capita i Europa när det gäller människor som åker till IS.

Totalt beräknas omkring 300 svenska medborgare ha anslutit sig till IS i Syrien. Omkring 150 personer beräknas ha återvänt enligt Säpo.

Läs även: Danmark tar ifrån IS-barn medborgarskap

Bli PLUS-medlem

Om du tycker att det vi gör behövs, att det är viktigt med en alternativ röst i Mediesverige, bli prenumerant.

Bli PLUS-medlem

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag