IS moralpolis publicerar guide för hur kvinnor ska leva i Islamiska staten

En kvinnlig IS-krigare med en rysk automatkarbin. Foto: Faksimil Youtube
  • Torsdag 5 feb 2015 2015-02-05
E-post

MELLANÖSTERN Nu har en grupp nära knuten till Daesh publicerat ett manifest som beskriver hur kvinnor ska leva i det kommande islamiska kalifatet. ”Det anses legitimt för en flicka att gifta sig vid nio års ålder” står att läsa i dokumentet.

Gruppen bakom manifestet kallar sig för al-Khansaa Brigaden – ett kvinnoförband som bland annat fungerar som Daeshs moralpolis då de patrullerar runt på gator och torg i jakt efter folk som inte lever enligt brigadens tolkning av Koranen.

Enligt kvinnobrigaden skapades kvinnan för mannen och hennes plats är i hemmet. Hon ska bara lämna det vid särskilda tillfällen, exempelvis när männen behöver hjälp att föra heligt krig.

Av Gud gavs hon även skyldigheten att vara mannens fru. Den gängse definition för en god giftasålder som vi har i Europa skiljer sig dock en aning från vad som beskrivs i manifestet. Enligt dokumentet är en legitim ålder för att ingå äktenskap nio år för en flicka. Men det påpekas att ”de flesta rena flickor kommer att gifta sig vid 16 eller 17 års ålder, då de fortfarande är unga och aktiva.”

Den västerländska kvinnomodellen har misslyckats

Manifestet är även dömande när det kommer till den västerländska livsstilen och hur den påverkat kvinnan.

– Den kvinnomodell som föredras av de otrogna i Västvärlden misslyckades samma minut som kvinnorna frigjordes från sina hem, går att läsa i den översättning som den brittiska tankesmedjan The Quilliam Foundation har gjort.

Brigaden delar även ut en känga till den västerländska synen på undervisning, mode och shopping. Man menar att det inte är något som en muslim bör ägna sig åt. Istället bör kvinnan fokusera på koranstudier och att försöka införa Sharialag.

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag