IS tar på sig ansvaret för terrordådet i Barcelona

Foto: Youtube
  • Fredag 18 aug 2017 2017-08-18
E-post 312

BARCELONA  Terrororganisationen IS tar på sig ansvaret för torsdagens attack i den spanska staden Barcelona. Det meddelar organisationen via sin officiella nyhetsbyrå Amaq Agency.

Terrororganisationen Islamiska Staten säger sig ligga bakom torsdagens terrordåd i Barcelona, rapporterar den brittiska tidningen The Independant.

”Gärningsmännen i attacken i Barcelona är soldater i den Islamiska Staten och de utförde operationen mot koalitionsländerna på kalifatets order”, skriver IS i ett meddelande som publicerats via deras officiella nyhetsbyrå Amaq Agency. Med ”koalitionen” åsyftas den USA-ledda styrkan som bekämpar kalifatet i Irak och Syrien.

IS tar ofta snabbt på sig ansvaret för terrorattacker i Europa och på andra ställen, även om de har utförts av så kallade ensamvargar. Rita Katz, chef för den terrorbevakande organisationen SITE, säger att meddelandet från Amaq föregicks av firande från IS-anslutna grupper på internet, något som kan tyda på att gruppen kände till planen.

Den sunnimuslimska terrorgruppen har under den senaste tiden drabbats av allvarliga förluster på slagfältet och i juli förlorade de staden Mosul, organisationens viktigaste fäste i Irak. Experter har varnat för att detta kan leda till att IS ändrar strategi till att istället föra ett ”gerillakrig” i västerländska städer.

IS har tidigare tagit på sig ansvaret för ett antal terrorattacker i Europa där fordon använts på ett liknande tillvägagångssätt.

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag