IS-terrorist fick vård i Sverige – åkte sedan tillbaka till Syrien

Bild: Voice of America
  • Fredag 1 mar 2019 2019-03-01
E-post 675

SVERIGE Expressen rapporterar att den 28-årige IS-terroristen Khaled Shahadeh återvände till Sverige när han behövde sjukvård. Efter att ha fått omplåstring åkte han tillbaka för att slåss för terrororganisationen i Syrien igen.

Expressen i samarbete med Doku kan nu avslöja att fyra IS-terrorister från Västsverige pekas ut av Säkerhetspolisen som särskilda hot mot Sverige om de återvänder. En av de fyra heter Khaled Shahadeh och kommer från Angered.

Efter att ha tillbringat en tid hos IS i Syrien kom Shahadeh för några år sedan tillbaka till Sverige med en skada i axeln. Han fick då hjälp av svensk sjukvård – för att sedan åka tillbaka till Syrien när såret hade läkt. Det bekräftar flera källor för Expressen.

Enligt tidningen är det inte första gången som IS-terrorister har återvänt och fått vård för sina krigsskador i Sverige, bara för att sedan återgå till sin verksamhet i Syrien. Thomas Lindén är ordförande i Läkarförbundets etik och ansvarsråd:

– Vi värderar inte människor. Vi ger vård efter medicinskt behov utan att ta reda på vad det är för människa eller vad hon har gjort. Det är kärnan i läkaretiken. Det hindrar ju inte att andra instanser i samhället vidtar åtgärder mot de här personerna, men när det gäller vård gör vi ingen värdering av människan, säger han till Expressen.

Läs även: Åkesson om IS-terroristerna: ”Förbrukat all sin rätt att få kalla sig svensk”

Prova PLUS för 69 kronor i månaden. Köp nu!

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag