IS-terrorist som är född och uppväxt i Danmark blir av med sitt medborgarskap och utvisas

Enes Ciftci. Foto: Privat/Faksimil
  • Onsdag 15 Nov 2017 2017-11-15
E-post 4884

DANMARK Den 25-årige IS-terroristen Enes Ciftci blir av med sitt danska medborgarskap och kommer utvisas, trots att han är född och uppväxt i Danmark. Det har Danmarks högsta domstol beslutat.

När brottmålet, som handlar om terrorbrott, första gången behandlades av tingsrätten i Glostrup förra sommaren avslogs åklagarens begäran om att dra in 25-åringens medborgarskap och utvisa honom från Danmark.

Men i mars i år gjorde hovrätten en annan bedömning. Domstolen beslutade att Enes Ciftci, som har såväl danskt som turkiskt medborgarskap, ska bli av med sitt danska medborgarskap och utvisas på livstid. Igår avgjordes målet slutgiltigt av Högsta domstolen som slog fast hovrättens dom.

Enes Ciftci är en av de mer än hundra jihadister som rest från Danmark för att slåss för terrorsekten Islamiska staten de senaste åren. Enligt domen mot honom befann han sig under två kortare perioder år 2013 i Syrien för att delta i träning och vapenhantering. 2015 tänkte han återigen bege sig till Mellanöstern, men greps av polisen innan han hann ta sig till Syrien. Han ska dessutom ha försökt skicka 20 000 danska kronor till IS för att finansiera deras verksamhet.

Ciftci är född i Danmark till kurdiska invandrare. Han bor hemma hos sina föräldrar, har sina fyra syskon i Danmark, har gått nio år i dansk skola, läser och skriver danska och har arbetat på familjens pizzeria i Danmark. Högsta domstolen menar, trots det, att han inte har tillräckligt stark anknytning till landet för att inte kunna bli av med sitt medborgarskap och landsförvisas på livstid.

”Enes Ciftci har varit på semester i Turkiet flera gånger, där hans familj äger ett hus. Två av hans farbröder och hans mormor bor i Turkiet. Han talar, läser och skriver turkiska, och han förstår kurdiska. Han har tidigare varit förlovad med en kvinna med turkiska rötter, och förlovningsfesten ägde rum i Turkiet 2013. Högsta domstolen finner att Enes Ciftci, trots sin uppväxt här i landet, måste anses ha en inte obetydlig anknytning till Turkiet”, står att läsa i domen.

Innan han utvisas ska 25-åringen dock avtjäna ett sexårigt fängelsestraff för terroristbrott.

Fallet Enes Ciftci är unikt i dansk rättshistoria. När hovrätten i mars beslutade dra in hans medborgarskap var det första gången någonsin som en invandrare som är född och uppväxt i Danmark dömdes att bli av med sitt medborgarskap och landsförvisas på livstid.

När Högsta domstolen nu slår fast domen innebär det att den blir vägledande och att fler IS-terrorister från Danmark kan komma att utvisas, trots att de är födda i Danmark och har danskt medborgarskap.

Gör Danmark rätt som drar in medborgarskapet för terrordömde Enes Ciftci?
3163 röster (se resultat)

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag