IS-terrorist vill hem till Sverige – vill inte ta SVT:s reporter i hand

Bild: Skärmdump SVT
  • Söndag 24 feb 2019 2019-02-24
E-post

SYRIEN SVT:s team i Syrien har träffat en fängslad IS-terrorist som säger att han ångrar sig och vill hem till Sverige. Men han vill helst inte ta SVT:s reporter i handen. ”Jag är trött på att leva i det här skitlandet” säger mannens hustru.

En svensk IS-terrorist som sitter fängslad på en kurdisk militärbas vill ha hjälp att återvända till Sverige. När mannen träffar SVT:s team i Syrien vill han inte ta reportern i hand.

– Tar du i hand? frågar SVT:s Sanna Klinghoffer.

– Helst inte, svarar mannen.

Läs även: SD vill straffa återvändande IS-terrorister retroaktivt

Mannen anslöt sig till IS redan 2013 och flydde med fru och barn när IS sista fästen föll, men säger till SVT att han inte dödat någon eller deltagit i strider.

– Nej, jag har varit ambulansförare och hämtade skadade soldater och civila, säger mannen.

Mannen säger också att han tar avstånd från terrororganisationens övergrepp.

– Jag kan bara säga att jag var en individ i en organisation och jag stod inte för allt som den gjorde, säger mannen, som vill att Sverige tar hem honom och hans familj.

– Varför inte ta hem oss? Om någon är misstänkt så har de ett rättssystem som kan gå igenom det där. Jag levde i en sekt och jag ångrar mig, att jag levde så. Jag är beredd att ta mitt ansvar, vad det än leder till, säger mannen.

Läs även: IS-hona: ”Många människor borde känna sympati för mig”

SVT:s team har även talat med mannens hustru, som befinner sig i ett annat läger för gripna IS-terroristers familjer. Även kvinnan vill tillbaka till Sverige.

– Jag är trött på att leva i det här skitlandet, jag vill kunna vakna upp en dag i Sverige och bara lägga de här sex åren bakom mig, säger kvinnan.

– Jag tror på svenskarnas ödmjukhet, jag tror på svenskarnas rättvisa och jag vet att svenska människor tror på en andra chans, svarar hon på frågan om varför svenskarna ska ta tillbaka henne.

Kvinnan nekar även till att ha varit medlem i terrororganisationen.

– Jag har inte signerat ett papper på att jag var med dem, säger hon.

Prova PLUS för 69 kronor i månaden. Köp nu!

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag