IS-terrorister i Syrien och Irak finansieras av svenska bidrag

  • Torsdag 9 mar 2017 2017-03-09
E-post 3542

SVERIGE Barnbidrag, bostadsbidrag, assistansersättning, underhållsstöd och föräldrapenning har utnyttjats av IS-terrorister för att finansiera fruktansvärda krigsövergrepp. Det konstaterar en rapport från försvarshögskolan. Enligt rapporten har flertalet av de 300 individer som rest ner för att delta i Islamistiska Statens terrorhandlingar levt på statliga bidrag under tiden. 

En rapport från försvarshögskolan har undersökt 300 terrorresenärer som 2013-2016 rest till Syrien och Irak för att delta i strider för bland annat Islamiska Staten. Det rapporterar TT, enligt Aftonbladet. Rapportförfattarna konstaterar att flera terrorister använt sig av statliga bidrag som bostadsbidrag, barnbidrag, underhållsstöd och föräldrapenning.

För att kunna behålla de statliga bidragen, trots att man är utomlands och begår fruktansvärda krigshandlingar, har terroristerna haft medhjälpare i Sverige som hanterat post i syfte att ge sken av att man fortfarande befinner sig i landet.

Finansminister Magdalena Andersson reagerar starkt på uppgifterna.

– Detta är helt oacceptabelt. De pengar vi tar in som ska gå till studier eller bostadsbidrag ska naturligtvis gå dit och inte till terrorfinansiering, säger hon till TT, enligt Aftonbladet.

Försvarshögskolans rapport betonar att det är av yttersta vikt att utreda huruvida personer som är stridande resenärer uppbär bidrag och även studielån. Lån för utlandsstudier är mycket fördelaktigt om man vill slåss för Islamiska Staten. Stor del av lånen betalas nämligen ut i förskott.

Rapporten nämner även utnyttjandet av assistansersättning som ett exempel på hur svensk välfärd används av islamister stridandes i Syrien.

Även pengainsamlingar på belopp mellan hundratusen uppemot en miljon kronor har samlats in av resande stridande. Pengarna förs vidare till utländska konton som skatteverket har svårt för att spåra. Snabblån är också en metod som använts för att finansiera terrorbrotten som begås av svenska medborgare i Syrien och Irak.

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag