IS vill invadera Europa – kommer med flyktingbåtar över Medelhavet

Egypten använde sig av amerikanska F-16 plan under operationen mot islamisterna i Libyen. Foto: RT Ruptly
  • Onsdag 18 feb 2015 2015-02-18
E-post 578

ITALIEN Trots att både Jordanien och Egypten under de senaste veckorna försöker bekämpa Islamiska staten med vapenmakt, går det ingen nöd på terrororganisationen. Nu hotar terrorgruppen IS både Italien och Europa med en förestående invasion.

Terrororganisationen Daesh, även kallat Islamiska staten, har ryckt fram i Syrien och kontrollerar nu två större städer i landet, Sirte och Derna. I förra veckan började Jordanien utföra bombräder mot den islamistiska organisationen i Mellanöstern och i måndags flög även det egyptiska flygvapnet ett antal uppdrag mot Daesh över Libyen.

Trots att fler och fler länder börjat göra aktivt och väpnat motstånd mot terrororganisationen verkar det inte råda någon brist på självförtroende inom dess led.

Nu säger sig terrorgruppen vilja marschera mot Rom. Med hjälp av bland annat båtflyktingar som får agera trojanska hästar vill man invadera Europa. Frågan är dock om Daesh kommer att hinna genomföra ett förmågelyft som en invasion kräver, innan Europa själv slår till.

– Det är en stor överdrift, de vill att vi ska prata om deras imperialistiska ambitioner, säger Mellanösternexperten Fawaz Gerges till CNN.

”Alla västländer är i riskzonen”

Det styrande skiktet i Italien är inte desto mindre oroliga. I en intervju med italienska Il Messaggero säger landets försvarsminister, Roberta Pinotti, att risken för en terrorattack mot Italien, liknande de i Paris och Köpenhamn, kan vara nära förestående.

– Alla västländer är i riskzonen, särskilt de som deltar i koalitionen mot Isis, säger hon till tidningen.

Vad man i slutändan är säkra på är att Italien inte kan riskera att låta ett renodlat kalifat växa fram på andra sidan Medelhavet.

Europeiska unionen håller ögonen på Libyen, särskilt efter att många av dess medlemsländer bidrog till att störta diktatorn Gaddafi, vilket ledde till det inbördeskrig som idag utkämpas mellan islamister i väst och nationalister i öst.

Italien vill dock gå längre och säger sig vara redo att leda en koalition med uppgiften att bekämpa och i slutändan avväpna Daesh i Libyen.

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag