Islamiska staten förstör inte bara antika platser – Man plundrar dem också

Daesh plundrar och förstör i Irak. Foto: Faksimil Youtube
  • Tisdag 12 maj 2015 2015-05-12
E-post

IRAK Muslimska terrororganisationer har genom åren gjort sig ökända för att förstöra antika monument och platser var de än drar fram i Mellanöstern. Nya uppgifter pekar dock på att man inte bara gör det för att krossa andra kulturer, utan även för att kunna tjäna sig en snabb hacka på den svarta marknaden.

Videoklippen där terrororganisationen Islamiska staten/Daesh förstör antika artefakter har gjort människor världen över rosenrasande. De fundamentalistiska muslimerna menar själva att man gör det eftersom dessa klenoder, monument och hela byar står i vägen för ett av organisationens mål, nämligen att omvandla hela regionen till ett homogent muslimskt kalifat.

Enligt uppgifter som Associated Press tagit del av kan dock många av de räder mot exempelvis museum som Daesh utfört handla om något helt annat.

– Vi tror att de började gräva i de här områdena för att hitta artefakter, och sedan har man börjat demolera området som en cover up, berättade chefen för Iraks Statliga styrelse för Antikviteter och Arv, Qais Hussein Rashid, i en intervju med AP.

Jagar klick på Internet

Enligt AP har bland annat satellitfoton använts för att försöka bevisa att Daesh satt i system att plundra platser av arkeologiskt värde.

När Daesh i mars jämnade den antika staden Nimrud med marken medelst bulldozers säger sig Rashid tro att man även passat på att gräva ännu djupare och plundra de nya gravar man eventuellt hittade.

Om fallet faktiskt är så kan terrororganisationen ha lyckats dra in hutlösa summor genom försäljning av stöldgodset.

AP skriver att experter tror att medan de stora monumenten förstörs framför Daesh kameror, för att ge klick och därigenom uppmärksamhet, smugglas de små artefakterna i stället ut ur landet för att kunna säljas på den svarta marknaden.

Även Al-Qaida plundrade

Daesh är dock inte den första muslimska terrororganisation som ägnat sig åt antik plundring i Irak. Strax efter den amerikanska invasionen av landet ska även Al-Qaida ha vikt sin tid åt samma sysselsättning.

Enligt AP kan terrororganisationer tjäna flera miljoner dollar på att sälja antikt stöldgods på den svarta marknaden.

Efter försäljningen av olja, utpressning och kidnappning kan Daesh plundringståg vara den största inkomstkällan för organisationen.

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag