FBI dementerar: Det blodiga dådet har INTE kopplingar till Islamiska staten

  • Måndag 2 okt 2017 2017-10-02
E-post 756

USA Terrorstaten IS tar på sig ansvaret för den blodiga attacken som hittills krävt minst 50 människoliv. Enligt terrorstatens nyhetsbyrå Amaq news ska den misstänkta skytten konverterat till islam för flera månader sedan. Men nyhetsbyrån lämnar inga bevis som styrker uppgifterna. Senare dementeras även påståendet från amerikanska FBI.

FAKTA: Pågående händelse

Skjutningen i Las Vegas och det efterföljande utredningsarbetet är en pågående händelse. Uppgifter som först presenteras kan senare visa sig vara felaktiga.

Uppgiften om att Islamiska staten ligger bakom dådet ifrågasätts från officiellt håll. IS egen nyhetsbyrå uppger att IS tar på sig dådet, men amerikanska FBI dementerar att skjutningen har någon sådan koppling.

Islamiska staten meddelar via sin nyhetsbyrå Amaq news att de tar på sig ansvaret för den blodiga attacken som beskrivs som den största i USA:s historia. Det meddelar nyhetsbyrån AP på Twitter på måndagseftermiddagen, som samtidigt poängterar att Amaq news inte presenterar några bevis för att det verkligen är som de påstår.

Senare meddelar nyhetsbyrån Reuters, som citerar en anonym tjänsteman i USA, att det inte finns några bevis som tyder på att skjutningen är kopplad till Islamiska staten.

I ett uttalande dementerar även FBI att det ska finnas några kopplingar till Islamiska staten. Det meddelar tidningen The Independent. Därmed ser det ut som att islamiska staten felaktigt försöker ta på sig dådet i Las Vegas.

Kan vara dödligaste skjutningen i modern historia

Flera medier i USA beskriver attacken som potentiellt den dödligaste skjutningen i USA:s moderna historia. Videobilder från Las Vegas visar paniken när människor i publikhavet till en konsert blir beskjutna från ett intilliggande hotell. Flera skottsalvor hörs även i videobilder som filmats med mobiltelefoner. En av de omkomna rapporteras vara en polis.

Även en misstänkt gärningsman har identifierats av polis. Gärningsmannen ska enligt uppgifter i media varit kraftigt beväpnad, men sköts ihjäl av polis i samband med attacken.

Artikeln uppdateras

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag