Islamiskt center med könsapartheid planeras i Uppsala – så ska bygget stoppas

Foto: Uppsala kommun
  • Torsdag 22 aug 2019 2019-08-22
E-post 3535

UPPSALA Ett islamiskt center där kvinnor och män hålls åtskilda planeras i Uppsala. I september är det tänkt att beslut ska fattas om bygglov. Men nu vill Sverigedemokraterna få med sig övriga partier på att riva upp detaljplanen och därigenom sätta stopp för planerna. – Vi kommer lägga ett initiativ i nämnden, rensat från politisk retorik, för att andra partier ska kunna ansluta sig, säger Simon Alm, gruppledare för SD Uppsala.

Det är den islamistiska föreningen Dawastiftelsen som sökt bygglov för ett islamiskt center på en tomt bredvid S:ta Maria kyrka i stadsdelen Stenhagen i Uppsala.

Företrädare för Dawastiftelsen har varit aktiva i Uppsala moské som tidigare bjudit in den radikale muslimske imamen Abo Raad – och försvarat detta. Abo Raad har för tillfället ett utvisningsbeslut hängande över sig (ligger på regeringens bord efter att Migrationsöverdomstolen gjort ett utlåtande om att hinder för utvisning föreligger).

I ansökan avslöjas hur planen är att bygga ett islamiskt center med separat ingång för kvinnor, och separat böneutrymme för kvinnor – könsapartheid.

Foto: Uppsala kommun

En namninsamling mot bygget har startats på nätet, med drygt 1 500 underskrifter. Bakom insamlingen står Simon Alm, SD:s gruppledare i Uppsala. Nu vill partiet försöka stoppa byggandet genom att riva upp den detaljplan som tillåter bygget av en religiös byggnad. Under torsdagen kommer SD att lägga ett initiativärende för att riva upp detaljplanen när plan- och byggnadsnämnden har sammanträde.

– Vi kommer att ta ett initiativ för att detaljplanen ska upphävas, säger Alm.

Det islamiska centret i Stenhagen har varit en riktig ”långbänk” i Uppsala. Det hela började för sex år sedan, och då var de flesta partier utom SD positiva uppger Alm. Nu tror han att det finns större möjligheter att få med sig de andra partierna på att stoppa bygget.

Vad är problemet med att man bygger ett islamiskt center i Stenhagen då?

– Ett problem är att aktören som vill bygga har visat exempel på kvinnonedsättande åsikter. Sedan vill man bygga könssegregation i byggnaden. Det säger vi nej till och det tror vi att vi även kan få andra partier att ansluta sig till, säger Alm.

– Sedan har du kopplingar till extremism bland företrädare för de som vill bygga. Han som ansökt om bygglov har också ett engagemang i Uppsalamoskén som upprepade gånger bjudit in Abo Raad.

Simon Alm säger att initiativet kommer att hållas rent från politisk retorik för att andra partier ska kunna ansluta sig.

– Det paradoxala är att den här föreningen som ansöker om bygglov själva säger att de ska bidra till integration. Men det är inget som man på något sätt har visat sig göra tidigare, säger Alm.
Stöd Nyheter Idag

Hej.

Det är många som likt dig läser Nyheter Idag.

Till skillnad från många av våra konkurrenter tar vi inte emot något presstöd eller deltar i statligt finansierade projekt (Faktiskt.se). Det gör oss mer oberoende. Samtidigt är vi frivilligt medlemmar av det pressetiska systemet.

Att vi inte har något statligt stöd innebär att vi själva bestämmer över vårt innehåll. Att vi själva bestämmer vilka frågor vi ska bevaka och att de vi står till svars för är våra läsare. Därför kan vi också utmana och pressa politiker, vi kan granska de frågor som vi tror att våra läsare anser är angelägna.

För att klara av det här behöver vi ditt stöd. Med en prenumeration på 69 kronor i månaden eller 349 kronor halvår, blir du en av dem som bidrar till att vi kan fortsätta med vår journalistik, fortsätta vara ett alternativ till SVT, SR och andra traditionella medier. Klicka på länken, det går snabbt och du gör en stor insats för oberoende journalistik. Tack.

Bli PLUS-medlem

Är du intresserad av ett större stöd eller att annonsera, mejla Pelle Zackrisson eller Chang Frick

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag