Islamist till SD: Homosexuella handlingar bör straffas med döden

  • Tisdag 17 sep 2019 2019-09-17
E-post

UPPSALA När Sverigedemokraterna kampanjade mot ett islamiskt center i Uppsala konfronterades man av en grupp män som gav uttryck för radikala, islamistiska åsikter. Bland annat sade en av männen att homosexuella som lever ut sin sexualitet ska straffas med döden – något som SD lyckades fånga på film.
– En person som gör gärningen ska avrättas, säger mannen.

I Uppsala motsätter sig SD bygget av ett islamiskt center i stadsdelen Stenhagen. Två lördagar i rad har man varit på plats i området i syfte att kampanja mot att planerna beviljas bygglov. Första gången möttes man av stenkastning medan den andra sammankomsten gick lugnare till.

I lördags var SD alltså i Stenhagen för andra gången och då hade man med sig inspelningsutrustning för att kunna säkra bevis om man utsattes för hot eller våld. Något sådant inträffade inte, men däremot lyckades man fånga ett samtal med några av de som välkomnar bygget av det nya centret.

– Det var en lång dialog som pågick i väl över en timme, där en rad olika hårresande uppfattningar framkom, säger Simon Alm, SD:s ordförande i Uppsala, som själv var på plats.

Enligt honom var det tre radikala personer som kom fram och uttryckte islamistiska åsikter. SD har låtit Nyheter Idag ta del av två klipp där en eller flera av dessa personer uttalar sig. Det första klippet berör hur kvinnor ska klä sig, och mannen som pratar menar att de bör skyla sina kroppar.

– Man tyckte att det var det enda rimliga för att man skulle kunna avhålla sig från att väcka den manliga drivkraften att annars göra dumheter, säger Simon Alm.

I det andra klippet berättar en av männen vad som bör hända om någon lever ut sin homosexuella läggning.

– De uttryckte att de ville avrätta, helt enkelt, alla homosexuella som gav vika för sin sexuella läggning. De kunde alltså acceptera att det finns homosexuella men inte homosexuella som är sexuellt aktiva, säger Alm.

– Det var nästan som att de försökte övertyga våra kampanjarbetare att ansluta sig till ”den rätta läran”. Det var väldigt märkligt för någonstans borde man förstå att vi inte övertygas av argument som är totalt väsensskilda från våra värderingar om det västerländska samhället, säger Simon Alm.

– Man har ju en uppfattning om att man är väldigt stränga mot sexuella minoriteter i länder som har sharialagstiftning, det har man ju läst om i tidningar och så. Men man blir ändå väldigt berörd när man ser folk i Sverige som också vill gå den vägen.

Alm fortsätter:

– Man blir väldigt förvånad när folk har valt att bosätta sig i Sverige och ändå tar med sig sådana värderingar och sprider dem här.

Han påpekar att de flesta som kom fram till SD ändå står på deras sida mot det planerade bygget.

– Det var iranier och folk från Kurdistan, folk från andra länder och infödda svenskar förstås också i området som var emot den här byggplanen, så det var en bred uppslutning bakom att inte bygga här.

Bakom ansökan om bygglov för det islamiska centret står Dawastiftelsen i Uppsala som beskriver sig som en fredlig islamisk rörelse med syftet är att sprida kunskap om islam som religiös lära. SD:s mål är att ändra i detaljplanen så att det inte finns stöd för att bevilja bygglov till en religiös föreningslokal. För att lyckas med detta behöver man dock stöd från Socialdemokraterna.

– Jag håller tummarna för att de kan sansa sig i sin dragning för att locka till sig radikala islamister som väljarbas, säger Simon Alm.

Stöd Nyheter Idag

Hej.

Det är många som likt dig läser Nyheter Idag.

Till skillnad från många av våra konkurrenter tar vi inte emot något presstöd eller deltar i statligt finansierade projekt (Faktiskt.se). Det gör oss mer oberoende. Samtidigt är vi frivilligt medlemmar av det pressetiska systemet.

Att vi inte har något statligt stöd innebär att vi själva bestämmer över vårt innehåll. Att vi själva bestämmer vilka frågor vi ska bevaka och att de vi står till svars för är våra läsare. Därför kan vi också utmana och pressa politiker, vi kan granska de frågor som vi tror att våra läsare anser är angelägna.

För att klara av det här behöver vi ditt stöd. Med en prenumeration på 69 kronor i månaden eller 349 kronor halvår, blir du en av dem som bidrar till att vi kan fortsätta med vår journalistik, fortsätta vara ett alternativ till SVT, SR och andra traditionella medier. Klicka på länken, det går snabbt och du gör en stor insats för oberoende journalistik. Tack.

Bli PLUS-medlem

Är du intresserad av ett större stöd eller att annonsera, mejla Pelle Zackrisson eller Chang Frick

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag