Islamist utvisades tillbaka till Sverige

Foto: Al Hussainy Mohamed/Flikr
  • Tisdag 20 Nov 2018 2018-11-20
E-post 2674

SVERIGE Den svenske medborgaren och våldsbejakande islamisten Adnan Shaluni blev för två år sedan utvisad från Norge efter att det norska myndigheter klassat honom som en omedelbar säkerhetsrisk gällande islamistiska terrorbrott. Så sent som i förra veckan visade han tecken på att han fortsatt sitt islamistiska värv i Sverige, skriver Doku.

Adnan Shaluni är ursprungligen från Kosovo men kom till Sverige som barn och fick svenskt medborgarskap. 2007 flyttade han till Norge och var under en tid talesman för den norska islamistiska organisationen Profeten Ummah – en organisation som rekryterat jihadister till IS.

I Norge var Adnan Shaluni bevakad av norska säkerhetstjänsten och 2016 beslöt norska myndigheter att utvisa honom till Sverige efter att de bedömt att det fanns ”en överhängande risk att han skulle begå terrorhandlingar i Norge.

Shaluni som idag bor i en mellanstor svensk stad har överklagat de norska myndigheternas beslut två gånger men har fått avslag båda gångerna, skriver Doku.

Shaluni uppger att han utvisades för att de norska myndigheterna tyckte att han var ett problem som de svenska myndigheterna borde ta ansvaret för.

– Norska säkerhetspolisen hade en offensiv aktion att till varje pris splittra miljön. I mitt fall resulterade det i att jag blev utvisad. De tänkte väl ”varför ska vi norrmän slösa pengar på att följa och övervaka honom när stora söta svenska bror kan få ta på sig dom saftiga utgifterna för sin egen medborgare, säger Shaluni till Doku.

Enligt Dokus research har Shaluni spridit IS-propaganda på sociala medier där han bland annat har hyllat IS avrättning av amerikanska journalisten James Foley.

Shaluni förnekar att han hyllat IS och att han inte minns vad han skrivit i sociala medier kring avrättningen – han tänker dock inte ta avstånd från den.

– Om avrättningen var islamiskt legitim, alltså enligt Allahs shariah, så kan jag som muslim inte fördöma det.

Läs även: Storbritannien varnar resande för ökat terrorhot i Sverige

Prova PLUS för 69 kronor i månaden. Köp nu!

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag