Islamister släpps på fri fot – kan inte utvisas på grund av ”hot”

  • Fredag 1 Nov 2019 2019-11-01
E-post 1454

SVERIGE I våras pekade Säkerhetspolisen ut sex personer, varav flera imamer, som radikala islamister och säkerhetshot mot Sverige. Nu har regeringen beslutat att de ska utvisas – men besluten kan inte verkställas. Detta då islamisterna riskerar förföljelse eller tortyr i sina hemländer, rapporterar Sveriges Radio.

Regeringens beslut innebär att personerna förlorar sina permanenta uppehållstillstånd, men eftersom utvisningarna inte går att verkställa kommer personerna att släppas på fri fot. Enligt radions uppgifter arbetar regeringen aktivt för att undanröja utvisningshindren.

Alparslan Tügel, juridiskt ombud för en av islamisterna, menar att det dock är osannolikt att regeringen lyckas.

– De här länderna som det ofta handlar om är länder som har stora brister i sina rättssystem. För att man ska kunna verkställa en utvisning krävs det att de länderna gör stora framsteg, och jag har svårt att se hur regeringen skulle kunna bidra på ett effektivt sätt i det arbetet, säger han till radion.

TT rapporterar att de sex personerna inkluderar tre irakiska medborgare – en imam från Gävle och hans son, samt en imam från Umeå. Därutöver rör det sig om en rysk medborgare bosatt i Gävle, en statslös imam i Västerås, samt en egyptisk skolledare i Västsverige.

Stöd Nyheter Idag

Tycker du att det behövs ett alternativ till public service och de stora mediehusen?

Du kan göra skillnad.

Stöd Nyheter Idag genom att bli prenumerant för 69 kronor i månaden. Då får du också tillgång till allt PLUS-material.

Bli PLUS-medlem

Är du intresserad av ett större stöd eller skulle vilja annonsera, mejla Pelle Zackrisson

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag