Islamistisk diktator störtad – eftersöks för folkmord

Bild: U.S. Navy photo by Mass Communication Specialist 2nd Class Jesse B. Awalt
  • Lördag 13 apr 2019 2019-04-13
E-post 151

SUDAN Den islamistiska diktatorn Omar al-Bashir störtas av militär efter månader av folkliga protester. Al-Bashir, som bland annat gav en tillflyktsort till Usama bin Ladin under 90-talet, eftersöks av internationella brottmålsdomstolen för folkmord i Darfur. 

Efter flera månaders gatuprotester mot Omar al-Bashirs regim i Sudan störtades diktatorn av militär på torsdagen, rapporterar CNN. 

Al-Bashir befinner sig i husarrest, enligt källor till CNN. ”Dussintals” andra tjänstemän och medlemmar av al-Bashirs regering har också arresterats enligt källorna.

Gatuprotesterna mot al-Bashir inleddes i december, och på torsdagen ska al-Bashirs ha uppmanats att avgå av ledare för sina egna säkerhetsstyrkor.

Landets försvarsminister Awad Mohamed Ahmed Ibn Auf gjorde ett uttalande om militärens maktövertagande på statlig TV, och svors några timmar senare själv in som ledare för det militära övergångsrådet.

Militären uppger att man ska behålla makten under ”åtminstone två år” och demonstranterna som protesterat mot al-Bashir lät sig inte imponeras av det nya militärstyret.

– Regimen har genomfört en militärkupp för att reproducera samma ansikten och enheter som vårt stora folk gjort uppror mot, säger SPA, en organisation för doktorer, jurister och journalister i ett uttalande.

– Demonstranterna som ser det här har all rätt att vara skeptiska. Ibn Auf har inget bra meritlista alls. USA har sanktioner mot honom för hans roll i övergreppen i Darfur, säger Jehanne Henry vid Human Rights Watch till CNN.

Islamistiskt styre och samröre med terrorister

Omar al-Bashir tog makten i Sudan genom en militärkupp 1989. Under al-Bashirs ledning upplöste militärregimen de politiska partierna, införde en nationell islamisk rättsordning och lierade sig med den Nationella Islamiska Fronten.

Under 90-talet var Sudan en tillflyktsort för flera internationella terrorister, som Carlos ”Schakalen” , Abu Nidal och Usama bin Ladin. USA klassade Sudan som en statlig sponsor av terrorism 1993.

Efter att al-Qaidas terrorattentat mot amerikanska ambassader i Kenya och Tanzania 1998 attackerade USA bland annat en läkemedelsfabrik i Sudans huvudstad Khartoum med kryssningsmissiler. Vid det laget hade Sudan redan utvisat Usama bin Ladin.

Arresteringsorder för folkmord

Den sudanesiska regimen har också utkämpat två blodiga inbördeskrig. Från den tidigare regeringen ärvde al-Bashirs regim ett krig mot Sudanesiska folkets befrielsearmé, SPLA, en gerilla som slogs för Sydsudans självständighet.

SPLA hade stöd bland svarta folkgrupper med kristen eller animistisk tro i söder, medan norra Sudan och regeringen dominerades av arabiska muslimer. Kriget fortsatte fram till 2005 då ett fredsavtal slöts, och kostade mellan 1 och 2,5 miljoner människoliv.

Läs även: Muslimska ”herdemilisens” blodiga massaker – 120 döda

Kriget i Darfur, också i södra Sudan, inleddes 2003 när rebellgrupper i området inledde ett väpnat uppror mot regeringen som man anklagade för att förtrycka Darfurs icke-arabiska befolkning.

Enligt FN:s beräkningar har 300 000 människor dödats i konflikten, och 2008 anklagade åklagare vi Internationella brottmålsdomstolen Al-Bashir för folkmord, brott mot mänskligheten och krigsbrott i Darfur. En arresteringsorder utfärdades år 2009.

Den sudanesiska regeringen har hittills vägrat samarbeta, och den Afrikanska Unionen, Arabförbundet, Kina och Ryssland har motsatt sig domstolens beslut.

Svenskar utreds för folkrättsbrott i Sudan

De blodiga konflikterna i södra Sudan har även anknytning till Sverige. I oktober 2018 godkände regeringen åklagarmyndighetens ansökan om att väcka åtal mot Lundin Petroleums ordförande Ian Lundin och vd Alex Schneiter för grovt folkrättsbrott i södra Sudan, där bolaget var verksamma 1997-2003 medan inbördeskriget pågick.

Åklagare Henrik Attorps sade till TT att han inte kunde inte säga när och om det blir åtal, men att ”utredningsläget är gott”.

Lundin Petroleums presschef Robert Eriksson var mycket kritisk till att regeringen godkände åklagarens ansökan.

– Vi tycker att det är oacceptabelt att justitiedepartementet har godkänt den här ansökan från åklagaren om att driva ärendet vidare. Vi har inkommit med yttranden till departementet som visar på uppenbara juridiska brister och beskrivit varför vi anser att förundersökningen bör läggas ner, sade Eriksson till TT.

Justitieminister Morgan Johansson (S) försvarade regeringens beslut.

– Mot bakgrund av brottets allvar så anser jag att här måste rättvisan ha sin gång. Det rör sig om en allvarlig brottsmisstanke och det finns också en klar anknytning till Sverige, sade Johansson.

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag