Islamister från Göteborg döms till livstids fängelse för terrorbrott i Syrien

  • Måndag 14 Dec 2015 2015-12-14
E-post 1545

GÖTEBORG De båda terroristerna Hassan Mostafa Al-Mandlawi, 32, och Al Amin Sultan, 30, dömdes idag till livstids fängelse för terrorbrott begångna i Syrien. Chefsåklagare Agnetha Hildning Qvarnström är nöjd med domen. – De döms till det jag har yrkat på, säger hon till Nyheter Idag.

Livstids fängelse för terroristbrott begånget i Syrien. Det blev idag domen mot de båda män från Göteborg som stått åtalade anklagade för att våren 2013 ha deltagit i mordet på två kidnappade statligt anställda oljearbetare.

Chefsåklagare Agnetha Hildning Qvarnström säger till Nyheter Idag att hon är nöjd med domen.

– Ja, det är jag eftersom de döms till det jag har yrkat på i första hand och de har också blivit ådömda det straff jag yrkat på, säger hon till Nyheter Idag.

– Men jag har inte hunnit läsa domen, så jag kan inte kommentera hur domstolen resonerat. Så långt har jag inte hunnit för det ringer så mycket, fortsätter hon.

Men de båda terrordömdas advokater tänker överklaga domen.

– Det är ett magert bevismaterial från åklagarens sida. Vid ett normalt mordfall skulle man göra brottsplatsundersökning och kartlägga målsäganden med mera, säger Al-Mandlawis advokat Lars Salkola till Aftonbladet.

Även Sultans advokat Mia Sandros är missnöjd med domen och tycker att bevisningen är för svag.

Qvarnström hoppas dock att domen står sig i högre instans och att de båda männen kommer att dömas till livstids fängelse även där.

– Det är en jättesvår fråga att svara på förstås, men jag tycker att bevisläget är gott. Jag vet inte, det är jättesvårt att svara på, men att det blir överklagat kan man utgå från, säger hon.

De dömda terroristerna kom som barn till Sverige som flyktingar under 80- och 90-talen. Hassan Mostafa Al-Mandlawi kom till Sverige från Irak medan Al Amin Sultan kom hit från Etiopien.

Se även:
Han är terrorpappan från Göteborg som njuter av att mörda icke-muslimer – Åtalas för halshuggningar i Syrien
Säpo bekräftar: Asylsökande IS-terrorister får stanna i Sverige – Dussintals varje år

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag