Islamistkopplade partiet ”Jasin” siktar på riksdagen 2018 – vill sänka pensionsåldern till 55 år

Zoheir Eslami och Mehdi Hosseini. Foto: Privat
Zoheir Eslami och Mehdi Hosseini. Foto: Privat
  • Onsdag 20 sep 2017 2017-09-20
E-post 4582

SVERIGE Ett parti med ambitionen att ”ena alla från östvärlden” siktar på att ställa upp i riksdagsvalet nästa år. – Vi ska ha bra välfärd, bra sjukvård, bra social omsorg, bra skola. Allt! lovar talesmannen Mehdi Hosseini.

Det var den 21 juli i år som Valmyndigheten fick ett mejl undertecknat ”JaSin Group”.

”Härmed detta e-post vill vi registrera oss som ett nybildade parti till parlamentet, kommunal och länsstyrelsen”, inleds mejlet.

Sedan dess har partiet, trots att det ännu inte godkänts av Valmyndigheten, drabbats av en intern maktstrid. En islamistisk falang på sju personer har tagit kontroll över det och vill bland annat skriva in dödsstraff för homosexuella i partiprogrammet. Islamisterna tycker dessutom att det är fel att män och kvinnor hälsar genom att ta varandra i hand.

Mehdi Hosseini är talesman för det nybildade partiet och Jasin Group som står registrerat på samma adress som Föreningen Mary Dian Riksförbund. Han kom till Sverige från Iran som barn när han var nio år gammal. Idag är han 39 år, trots det bryter han betänkligt när Nyheter Idag pratar med honom.

– De tog allt från internet, allt som vi hade. De tog över partiet helt enkelt, säger han om islamisterna.

Bakgrunden till kuppen ska ha varit en intervju som Hosseini gjorde med Avpixlats efterföljare Samhällsnytt för två veckor sedan. I intervjun berättade han bland annat att han kan tänka sig att hälsa på kvinnor genom att ta dem i hand, något som partiets islamistiska fraktion starkt ogillade.

Hosseini tvingades bort från Jasin, men säger att han nu lyckats ta tillbaka kontrollen eftersom han är den som står registrerad som grundare av föreningen hos de svenska myndigheterna. Han tar avstånd från islamistfalangens krav på att döda homosexuella.

– Man ska inte avrätta homosexuella. Vi godkänner inte dem, men vi ska inte avrätta dem för det är gud som ger liv och det är gud som tar liv, säger han.

Namnet Jasin kommer från Koranen och är en så kallad sura med en varning till icke-muslimer om att underkasta sig islam. Hosseini berättar att ambitionen till en början var att bilda ett muslimskt parti med den iranske imamen Zoheir Eslami som partiledare.

– Det var det, men är inte det nu längre, säger han och tillägger:

– Det är ett parti för alla i hela Sverige.

Zoheir Eslami har hoppat av projektet och enligt Hosseini är intresset för Jasin större bland svenskar än bland invandrare, trots att den uttalade visionen är att ”ena alla från östvärlden”.

Mehdi Hosseini berättar att han inte vill placera Jasin på en höger-vänsterskala.

– Vi ska ha bra välfärd, bra sjukvård, bra social omsorg, bra skola. Allt! lovar han.

– Vi ska sänka skatten och vårt parti vänder sig mest till låginkomstgrupper, lovar han också.

Andra politiska förslag är att sänka pensionsåldern till 55 år och införa bötesstraff för företag som inte anställer folk.

Valmyndigheten avslog förra veckan Jasins ansökan om att få ställa upp i valet nästa år. Bland annat eftersom man inte visat att en styrelse utsetts, att några stadgar antagits eller att tillräckligt många röstberättigade står bakom partiet.

Mehdi Hosseini hoppas under nästa vecka kunna skicka in en ny ansökan om att registrera Jasin som politiskt parti berättar han. Det är emellertid oklart vem som kommer bli dess partiledare efter att Zoheir Eslami hoppat av. Mehdi Hosseini vill inte själv bli partiledare utan hoppas att någon annan axlar den rollen.

– Det kan vara vem som helst som har en kreativitet, har goda idéer och vill bygga ett nytt Sverige för alla svenskar där alla ska känna sig säkra, både på jobbet, på gatan, allt! säger han.

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag