Israel utreder deporteringar efter eritreanskt upplopp

Bild: Faksimil Twitter/Avi Ohayon/Government Press Office/CC BY-SA 3.0
  • Söndag 3 sep 2023 2023-09-03
E-post 0

Minst 150 personer skadades, av vilka omkring 15 allvarligt, när eritreanska regimmotståndare attackerade en regimvänlig eritreansk fest i södra Tel Aviv på lördag eftermiddag. Nu kommer Israel utreda möjligheten att deportera eritreaner som deltagit i lördagens kravaller, rapporterar Times of Israel.

– Premiärministern har beslutat att sammankalla ett särskilt minister-team för att se över möjligheten att vidta åtgärder mot illegala infiltratörer som deltog i oroligheterna, inklusive deportering, säger premiärminister Benjamin Netanyahus kansli i ett uttalande.

Upploppet inleddes i norra Tel Aviv när eritreaner samlades i protest mot ett arrangemang som den eritreanska ambassaden ordnade.

De regimkritiska eritreanerna rörde sig sedan söderut i Tel Aviv för att attackera festen med tillhyggen och stenkastning, rapporterar Jerusalem Post, som även uppger att nära 50 poliser skadades av stenkastning under upploppet.

– Israel är ett lagens land. De som begår upplopp på gatorna, förstör affärer och attackerar poliser måste straffas hårt och deporteras genast. Alla som befinner sig här måste respektera våra lagar, säger kulturminister Miki Zohar i ett uttalande enligt Times of Israel.

När en eritreansk festival på Järvafältet norr om Stockholm attackerades av regimkritiker på Järvafältet i början av augusti skadades omkring 50 personer och nära 200 personer frihetsberövades av polis. De allra flesta släpptes dock inom kort.

Två personer har häktats för mordbrand respektive grov misshandel efter upploppet, och ett tjugotal har tagits i förvar för deportering till sina hemländer.

Eritreanska upplopp har under sommaren även drabbat orter i Kanada och Tyskland, och på lördagen utbröt upplopp även i Bergen, Norge, när eritreanska regimmotståndare attackerade ett arrangemang för att fira Eritreas självständighet, rapporterar Bergens Tidende.

En person uppges ha skadats under upploppet i Bergen, där regimmotståndare ska ha kastat sten på polis.

Läs även: Nio skadade när eritreaner slogs på festival i Kanada

Läs även: 55 skadade under slaget på Järvafältet hundratals släppta av polis

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag