Israeliska rådet till Sverige: Frys islamisternas bankkonton

Foto: Charlie Weimers
  • Torsdag 10 dec 2020 2020-12-10
E-post 1493

SVERIGE Genom att frysa islamisters och radikala moskéers bankkonton har Israel snabbt och effektivt lyckats slå mot islamister i landet. Det berättade israeliske Likudpolitikern Eli Vered Hazan under ett webinarium om terrorism. Vered Hazan och terrorexperten Anat Berko var inbjudna av EU-parlamentarikern Charlie Weimers (SD).

Webinariet hölls på temat ”Terrorism in Europe – Lessons learned from Israel”. SD:s Charlie Weimers menar att Europa kan lära sig av hur Israel, trots hot från islamister på nära håll, lyckats hålla landet relativt fredat från inhemska terrorattentat.

– Det måste också sägas att Israel har varit instrumentellt för säkerheten i Europa, sade Weimers och refererade bland annat till kontinuerlig underrättelseinformation om muslimska terroristers planer för dåd i Europa.

Han påminde om hur flera länder, bland annat Tyskland och Frankrike, har förbjudit och terrorklassat shiaterrororganisationen Hizbollah. Men att Sverige fortfarande släpar efter.

Terrorexperten och kriminologen Anat Berko satt under en kort period i det israeliska parlamentet Knesset, efter att Likuds ledare Benjamin Netanyahu personligen hade hört av sig för att rekrytera henne. Berko hade flera år tidigare intervjuat honom när hon skrev sin doktorsavhandling om terrorism. Berko har under många intervjuat terrorister, som Hamas tidigare ledare Sheikh Ahmed Yassin.

I intervjun med Berko sade Yassin bland annat att ”islam förkastar alla kulturer och sociala aspekter som motsäger sharia. Till exempel kvinnor som inte täcker sitt hår. De omoraliska faktorerna i västvärlden förkastas av oss”, berättade Berko som också berättade om en annan muslimsk terrorist hon intervjuat.

Han hade berätttar om hur man gick till kyrkan i Betlehem för att sexofreda flickor.

– Vad skulle hända om du gjorde sådär med en muslimsk flicka, hade Berko frågat.

– Det skulle bli krig, svarade då terroristen.

I den svenska debatten vill experter och politiker ofta göra skillnad mellan våldsbejakande och icke-våldbejakande islamism. Berko menar att det inte är så enkelt. Även moskéer och muslimska rörelser som i sig själva enbart förespråkar islamistiska budskap men inget våld, kan generera terror. Berko nämnde några av de muslimska terroristerna som flög in i World Trade Center.

– De möttes i en moské i München. Det kan influera och ord kan döda, sade hon.

De nyligen halshuggna människorna i Nice och Paris är andra exempel på muslimska terrorister som radikaliserats i miljöer som inte nödvändigtvis varit våldsbejakande. Men där det islamistiska budskapet tillsammans med andra influenser har lett fram till morden enligt Berko.

Hon varnade också för att det i Europa – Sverige – finns många ”sleepers”. Radikala muslimer som kan triggas till att bli våldsamma och begå terrordåd.

Vad ska Sverige och andra EU-länder göra för att stoppa extrema organisationer som inte är öppet våldsbejakande undrade Charlie Weimers och nämnde Muslimska Brödraskapet. I Sverige har statligt beställda rapporter kopplat samman Muslimska Brödraskapet bland annat med organisationerna Islamic Relief, studieförbundet Ibn Rushd, Sveriges Unga Muslimer och Islamiska förbundet i Sverige, IFIS.

Enligt Berko måste myndigheterna fokusera på vilka budskap och ideologier som sprids i moskéerna.

– Man kan inte behandla dem som ickevåldsamma. Eftersom ord kan döda, sade Berko som menar att det är viktigt även för den stora muslimska gruppen att slå ner hårt på terrorn.

– De första offren för islamisterna är muslimer.

Eli Vered Hazan, som är utrikespolitisk talesperson för Likud, listade vilka åtgärder som man vidtagit för att stoppa islamister i Israel. Det första han nämnde var att man fryst deras bankkonton.

– Det är det viktigaste man kan göra. Eftersom att pengar är det viktigaste verktyget för all terrorism, sade Hazan.

En annan viktig åtgärd, eller satsning, var att skapa stöd för åtgärderna hos den breda muslimska communityn påpekade Hazan. Sedan handlar det bara om hårt arbete och att inte ge sig menar han.

– Genomdriva, genomdriva, genomdriva. Det finns mycket kritik mot polis och militär. Men det går inte att vika ner sig.

Det var första gången Likud var deltagare i ett officiellt event hos SD. Partierna är vänpartier, affiliates, via SD:s EU-partigrupp ECR:s internationella nätverk. Moderaterna är sedan tidigare med i ett annat nätverk med Likud, IDU.

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag