Israels ambassadör rasar mot svenska kyrkan i öppet brev

Isaac Bachman & Antje Jackelén Foto: Twitter & Svenska kyrkan
  • Lördag 12 aug 2017 2017-08-12
E-post 724

STOCKHOLM Israels ambassadör i Sverige, Isaac Bachman, riktar i ett öppet brev till ärkebiskop Antje Jackelén, hård kritik mot svenska kyrkan. Bachman kräver i brevet att Svenska kyrkan ska ta avstånd från prästen Anna Karin Hammars kritik mot Israels medverkan i Pride-paraden.

I ett öppet brev till ärkebiskop Antje Jackelén, daterat den 7 augusti, riktar Israels ambassadör i Stockholm, Isaac Bachman, hård kritik mot svenska kyrkan. Upprinnelsen till bråket är en tweet som Isaac Bachman postade den 5 augusti där han skrev om Israels deltagande i Stockholm Pride-paraden.

”En fantastisk Pride-parad i år med Israeliska flaggor hållna högt och ett varmt mottagande av publiken”, skrev han på Twitter.

Det är en kommentar under tweeten som nu retat upp Bachman till den grad att han skriver till ärkebiskop Antje Jackelén och kräver hennes och kyrkans officiella fördömande. I kommentaren skriver Svenska kyrkans präst Anna Karin Hammar: ”Det kallas pinkwashing”.

”Pinkwashing” är ett begrepp som används för att beskriva hur hbtq-rättigheter används för att dölja eller rättfärdiga förtryck och orättvisor.

”Jag skriver detta brev för att uttrycka min chock och förtvivlan över de kommentarer som yttrats av en av Svenska kyrkans mest högprofilerade representanter under senare år, Anna Karin Hammar, där hon antyder att rättigheterna för HBTQ-personer – däribland de många palestinier och araber som flytt för sina liv och funnit acceptans i det Isreliska samhället – inte är något annat än ett billigt stunt för att dölja våra påstådda brott (pinkwashing),” skriver Bachman i brevet.

Hammars kommentar väckte kraftiga reaktioner och fördömanden på Twitter. En av de som upprördes var Liberalernas Birgitta Olsson som skriver att ”Israel är regionens HBTQ pionjär. Och Tel Aviv som representerades i stockholmpride rankas som en av världens mest HBTQ-vänliga städer”.

Även Svenska kyrkan har kommenterat Bachmans tweet. I kommentaren skriver kyrkan att Hammar ”själv ansvarar för innehållet i sin tweet.”

Bachman är inte nöjd med uttalandet och kräver i brevet att Jackélen och Svenska kyrkan officiellt ”tar avstånd från eller fördömer” Hammars kommentar.

”Det är högst anmärkningsvärt och djupt stötande att kyrkan, som samtidigt som den aldrig skyggar eller tvekar att kritisera Israel, inte funnit det nödvändigt att ta avstånd ifrån eller fördöma de fruktansvärda anklagelserna från Anna Karin Hammar,” fortsätter Bachman.

Matti Larsson på Svenska Kyrkans presstjänst säger till Nyheter Idag att brevet är ställt till Antje Jackelén personligen.

– Hon kommer att ta ställning och svara på det när hon är tillbaka från sin semester den 21 augusti.

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag