IT-skandalen: Centerpartiet ifrågasätts om misstroendevotum mot regeringen

Det ser ut som att C kan rädda regeringen efter den omfattande IT-skandalen. Foto: Nyheter Idag
  • Lördag 22 jul 2017 2017-07-22
E-post 3579

STOCKHOLM Några politiska konsekvenser för den rödgröna regeringen med anledning av den omfattande IT-skandalen hos Transportstyrelsen lär inte bli verklighet. Så tolkas ett meddelande från Centerpartiet på Facebook om att de inte vill medverka i ett misstroendevotum.

Artikeln har uppdaterats.

Det jämförs med Stig Bergling-affären, men många bedömare menar att det kan vara betydligt allvarligare än så. Mängder med skyddsvärd information som rör rikets säkerhet kan ha kommit främmande makt tillhanda.

I en förundersökning från Säkerhetspolisen, som Nyheter Idag tillhandahåller inscannad i sökbar form, framgår att regeringen var informerad – men valde att inte agera. Tvärtom finns det uppgifter som talar för att regeringen satte press på Transportstyrelsen att fortsätta byta ut driften av myndighetens IT-system för att spara pengar, på ett sådant sätt som äventyrar skyddsvärd information.

Flera politiker och partier har öppet diskuterat att rikta ett misstroendevotum mot regeringen med anledning av skandalen som fortsätter växa. Kristdemokraterna har gått så långt att de föreslår en kriskommission.

Men tongångarna är annorlunda hos Centerpartiet. På Facebook får de frågan hur de ställer sig till ett misstroendevotum mot regeringen.

”Vi anser att vi bör ta ansvar för Sverige, och undvika en kris. Det är endast ett år kvar till val, och vi jobbar stenhårt mot att tillsammans med Alliansen vinna det valet!”, svarar Centerpartiet.

Det svaret från Centerpartiet möter hård kritik i sociala medier. MUF-ordförande Benjamin Dousa kallar det ”ofattbart” att Centerpartiet inte vill medverka till ett misstroendevotum som kan fälla regeringen.

Det är inte helt säkert att Centerpartiet kommer ducka en misstroendeförklaring. När Dagens Nyheter talade med Anders Åkesson (C), talesperson i transportfrågor, förklarade han att i första hand behöver stå klart vilken skada som Transportstyrelsens IT-haveri har orsakat. Först därefter kan det bli aktuellt med en eventuell misstroendeförklaring.

För att ställa regeringen till svars för att ha röjt mängder med information som rör rikets säkerhet krävs att samtliga Allianspartier tillsammans med SD gör gemensam sak. Sverigedemokraternas partiledare Jimmie Åkesson meddelar på Twitter att han är beredd att stödja en misstroendeförklaring.

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag