Italienskt coronatest som spårar tidigare smittade börjar levereras till Sverige

Foto: Pressbild DiaSorin
  • Söndag 19 apr 2020 2020-04-19
E-post

ITALIEN/SVERIGE Italienska företaget DiaSorin har tagit fram ett snabbt antikroppstest som väntas bli godkänt för användande i Europa de närmaste dagarna. Den 27 april uppger företaget att man kommer att börja leverera till svenska sjukhus.

Nyheter Idag har tidigare berättat hur Abbott lanserat ett antikroppstest i USA. Men till en lansering i Europa återstår en del för amerikanerna.

Läs mer: Nytt coronatest utvecklat i USA – visar tidigare smittade: ”Det här är verkligen ett fantastiskt test”

Det italienska företaget DiaSorin har kommit längre och står i begrepp att få sitt antikroppstest godkänt för användning inom EU/EES-länder inom de närmaste dagarna. Och redan finns beställningar för leveranser till svenska sjukhuslaboratorier. Den 27 april börjar DiaSorin att leverera till Sverige, uppger DiaSorins områdeschef för Sverige, Jonas Rubensson till Nyheter Idag i ett mejl.

DiaSorins test görs på blodprov som kan tas på en hälsocentral eller på sjukhus och som sedan analyseras i en labbmaskin som redan finns på samtliga universitetssjukhus och några länssjukhus i Sverige. Blodanalysen görs enligt företaget på under en timme.

Labbmaskinen har en kapacitet på drygt 180 tester per timme. Mellan maj och juli kommer drygt 140 000 antikroppstester att levereras till svenska sjukhus.

”Därefter kommer vi kunna leverera minst 50 000 tester i månaden, mer om det behövs”, skriver Jonas Rubensson.

Hittills (19 april) har i Sverige knappt 75 000 personer testats för coronaviruset, SARS-CoV-2.

För att få veta om en frisk person tidigare har haft corona, covid-19, behöver man spåra efter antikroppar som kroppen utsöndrar i respons till coronaviruset (SARS-CoV-2). Antikropparna stannar kvar i kroppen även efter att virusinfektionen gått över.

I dag är det oklart hur mycket immunitet tidigare smitta ger, eller hur länge. Oavsett om antikroppar ger ett skydd eller inte ger tester efter antikroppar forskare mer information om hur stor spridning som SARS-CoV-2 har i samhället. Det kan också ge ledtrådar i utvecklingen av ett vaccin.

Stöd vår journalistik

Vi är en liten redaktion, bara ett par reportrar.

Men vi är övertygade om att intresset och behovet av vår brand av journalistik, är större än någonsin.

Bli prenumerant så stödjer du vår journalistik. Då blir du en av dem som bidrar till de artiklar du just nu läser.

Då gör du så att vi kan fortsätta och på sikt också växa, göra fler intervjuer, fler granskningar och avslöjanden.

Bli PLUS-medlem

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag