Ja till nytt energimål i riksdagen: ”Skapar förutsättningar för kärnkraft”

Bild: Frankie Fouganthin/CC BY-SA 4.0/Daniel Kihlgren/CC BY-SA 3.0
  • Onsdag 21 jun 2023 2023-06-21
E-post

På tisdagen röstade riksdagen ja till regeringens vårändringsbudget. Där ingick bland annat ett nytt energipolitiskt mål som ”skapar förutsättningar för kärnkraft” enligt finansminister Elisabeth Svantesson (M).

Det nya energipolitiska målet innebär att elproduktionen år 2040 ska bestå av 100 procent ”fossilfri” energi istället för 100 procent ”förnybar” energi. Det innebär att kärnkraft kommer kunna ingå i 2040 års energimix.

– Detta skapar förutsättningar för kärnkraft. Vi behöver mer elproduktion, vi behöver ren el och vi behöver ett stabilt energisystem, säger finansminister Elisabeth Svantesson (M) enligt TT.

Röstsiffrorna blev 153 ja och 150 nej, efter att regeringspartierna M, KD och L tillsammans med SD röstade för budgeten och det nya målet, medan oppositionen röstade nej.

Socialdemokraterna lade dessutom en följdmotion till vårändringsbudgeten där de meddelade att de röstar nej till det nya målet.

”Målet år 2040 är 100 procent förnybar elproduktion. Det är ett mål, inte ett stoppdatum som förbjuder kärnkraft och innebär inte heller en stängning av kärnkraft med politiska beslut”, står det bland annat i motionen.

– Det är läpparnas bekännelse nu när man svävande pratar om kärnkraft från Socialdemokraterna och Centerpartiet, säger Svantesson.

Läs även: Paolo Robertos fräcka kärnkraftskupp mot Strandhäll

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag