”Jag ångrar att vi inte haft ett högre tonläge” – Åkesson självkritisk till borgfreden om coronaviruset

Foto: Nyheter Idag
  • Torsdag 18 jun 2020 2020-06-18
E-post

Han har kommit betydligt närmare Ulf Kristersson och Moderaterna, han är ljummen till Magdalena Anderssons ekonomiska krispaket och han tycker det borde varit större press från dag ett mot regeringens hantering av coronapandemin. Det berättar SD-ledaren Jimmie Åkesson i en lång intervju med Nyheter Idag. – Vi var väldigt kritiska initialt, men sedan har vi fallit in i den här borgfreden. Det tror jag var ett misstag, säger han.

Vädret är på väg att slå om till mulet när vi ringer SD-ledaren Jimmie Åkesson som befinner sig hemma i Sölvesborg. Det har varit en dramatisk vår och försommar för både Sverige och partiledaren och orsaken stavas coronaviruset. Sverige har ett av världens högsta dödstal, något som nu kommit att bli en infekterad politisk fråga.

KD-ledaren Ebba Busch har anklagat regeringen för att med ”berått mod” tillåtit spridningen. Och den S-ledda regeringen har inte varit sen att gå till attack mot oppositionen.

– Vi måste tänka på hur vi för den politiska debatten. Oppositionen ska naturligtvis kunna opponera mot regeringens politik, men jag menar att man är med och devalverar demokratin när tonen blir för rå och den här typen av negativa överord används, säger statsminister Stefan Löfven i en intervju till Expressen.

Men Jimmie Åkesson anser inte att hätsk kritik mot regeringen ”devalverar demokratin”. Tvärtom, eftersom Sverige sticker ut rejält i dödsstatistiken jämfört med grannländerna anser han att oppositionen, där han själv ingår, har varit för svag.

– Det är väldigt typiskt för Socialdemokraterna att börja prata om att ”demokratin undergrävs” när de får kritik. Jag kan snarare ångra att vi inte haft ett högre tonläge under den här våren. Vi var väldigt kritiska i oppositionen initialt, åtminstone vi i SD, men sen har vi fallit in i den här samstämmighets- och borgfredskören. Det var ett misstag.

Det ligger nära till hands att hålla med SD-ledaren. Under våren har Sverigedemokraterna tappat stort i opinionsmätningar till förmån för framför allt Socialdemokraterna. Från att ha varit största parti visar några mätningar att SD trillat ner till en tredjeplats efter Moderaterna.

Samtidigt har Sveriges coronastrategi, eller avsaknad av strategi, skapat rubriker internationellt. Enligt Åkesson är det ”uppenbart att vi valt en strategi som inneburit att väldigt många människor tvingats dö i förtid”.

Hur resonerade ni när ni körde den här linjen med borgfred?

– Vi resonerade inte så mycket. Det var snarare något som föll sig naturligt. Vi var väldigt kritiska initialt när man lät folk komma från andra länder och stövla rakt in i samhället utan någon kontroll över huvud taget. I synnerhet de här sportlovsresenärerna. Vi var även kritiska till att man inte införde besöksförbud på äldreboendena och att skolorna var öppna.

– Sammantaget var väldigt kritiska till strategin att tillåta en bred smittspridning i samhället. Man kan inte ha det och skydda riskgrupper, det är det som visat sig nu.

Regeringen har pekat ut äldreboenden som den svaga länken i Sverige. Men det resonemanget ifrågasätts av nationalekonomen Tino Sanandaji som jämfört statistik mot Sveriges grannländer och han menar att det inte går att peka ut äldreboenden som särskilt utsatta. Istället pekar han på den svenska ”strategin”.

”Om förklaringen för dödstal vore äldreboenden snarare än strategin skulle vi observerat att dödsfall är ovanligt koncentrerade till äldreboenden, vilket de INTE är”, poängterar han på Facebook. Och Åkesson är inne på samma linje.

– Precis, det är det som är min poäng. Döden på äldreboenden verkar vara i paritet med den allmänna smittspridningen. Det visar med all tydlighet att det inte går att ha en stor smittspridning i samhället och samtidigt skydda riskgrupper. Eller det kanske går, men åtminstone har inte vi eller någon annan lyckats med det. Det var fel att från början acceptera en bred smittspridning, vilket var strategin.

Nya relationen till Ulf Kristersson
”Har inte varit med om det förr”
Ordleken för att hålla V nöjda
”Stämmer av” istället för att ”förhandla”
Åkessons betyg till Magdalena Andersson
Ser en ideologisk skillnad i ekonomiska frågor
… läs hela intervjun som PLUS-medlem för endast 69:- i månaden!

Redan medlem? Glömt ditt lösenord?

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag