”Jag hade gått därifrån” – Intern M-kritik mot Stockholm Pride

Jan Ericsson är kritisk till partiledardebatten på Stockholm Pride.
  • Lördag 4 aug 2018 2018-08-04
E-post 1950

STOCKHOLM ”Jag hade bara vänt på klacken och gått därifrån”, säger den moderata riksdagsledamoten Jan Ericsson om gårdagens partiledardebatt på Stockholm Pride. Han är djupt kritisk till hur SD behandlades, där alla partiledare utom Jimmie Åkesson – som inte fick delta – var överens om att ”SD är ett homofobt parti som vi inte kommer samarbeta med”.

Stockholm Pride har kapats av extremvänstern. Det menar moderaternas riksdagsledamot Jan Ericsson som på sin blogg uttrycker skarp kritik mot gårdagens partiledardebatt under evenemanget. Nyheter Idag har talat med Ericsson och han kallar debatten ”ovärdig”.

– Jag har varit i situationer som är ganska besvärliga. Då måste man våga markera när man tycker att något håller på att spåra ur. Och det här med elefanten och detta, det är fruktansvärt pinsamt.

Ericsson syftar på inledningen av debatten där det förklaras att SD inte är inbjudna, men att en uppblåsbar leksakselefant istället får representera partiet. Det mest uppmärksammade delen av debatten är ändå när de närvarande partiledarna fick svara ja eller nej på frågor genom att räcka upp en pride-flagga. En av frågorna var ett påstående att ta ställning till: ”SD är ett homofobt parti som vi inte kommer samarbeta med”.

Djup kritik mot hur SD behandlades

Efter viss tvekan från moderatledaren Ulf Kristersson och KD-ledaren Ebba Busch Thor stod samtliga partiledare och sträckte upp prideflaggor till publikens stora jubel. Detta menar Ericosson är ”ovärdigt” och han säger att han talat med många gräsrötter och politiker inom Alliansen som reagerar på gårdagens scener.

– Jag känner många människor som finns i den här världen. De är inte alltid lyckliga över hur Pride och RFSL uppträder och hur det framstår i media.

För Ericsson är det till och med tveksamt att han hade velat ställa upp på en debatt under de premisser som gällde under fredagen.

– Jag vet inte ens om jag hade ställt upp i en debatt när alla partier är inbjudna, inklusive Fi då, men inte SD som är ett av de största partierna och får inte vara med över huvud taget. Och sen ägna debatten åt att kritisera Sverigedemokraterna utan att de kan försvara sig över huvud taget.

– Att dessutom ställa ut en elefant på golvet och öppet håna Sverigedemokraterna före detta till publikens jubel, jag tycker det är riktigt riktigt lågt.

Vidare tar Ericsson upp Rebecca och Fiona där en i duon bar hammaren och skäran, kommunisternas symbol, på en tröja. Även den saken har väckt stor debatt i sociala medier. På sin blogg riktar Ericsson även viss kritik mot sin egen och andra partiers partiledare, även om han över telefon förklarar att han förstår Kristerssons situation, där och då.

”Här borde ansvarstagande partiledare tagit bladet från munnen och påpekat att en sådan beskyllning mot ett parti som inte ens finns på plats och kan försvara sig är ovärdigt”, skriver Ericsson.

Nyheter Idag har sökt Ulf Kristersson för en kommentar via hans pressekreterare Anna Ståhlgren Nislander. När hon svarar i telefonen är det ett oväsen i bakgrunden och hon förklarar att hon är mitt i Stockholm Pride.

– Du får återkomma efter helgen, säger hon.

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag