Jag hade valt Ebba framför Greta på omslaget till Time magazine

Chang Frick, ägare och grundare av Nyheter Idag.
  • Lördag 18 maj 2019 2019-05-18
E-post 3745

Under lördagen väntas både islamister och bilister protestera. Islamisterna är arga över att Säpo arresterat extrema imamer. Bilisterna är arga över extrema bränslepriser. Båda fenomen säger något om vår samtid och de konflikter som lurar under ytan.

”Det är inte en mänsklig rättighet att leva på landet”, förklarade Aftonbladets Malin Wollin. Hon skrev även att hon väljer att ”skratta när 115 000 män rasar mot bensinpriset”. Tio dagar efter att Wollins text publicerats är det 580 000 män och kvinnor som rasar mot bensinpriset. Under lördagen väntas Bensinupproret ta sig från sociala medier och ut på gatorna.

Jag vet inte om Wollin fortfarande skrattar. Men de som under lördagen tänker bege sig ut på gatorna för att protestera skrattar garanterat inte. Priset på bensin och diesel är för många människor en ren överlevnadsfråga.

Aftonbladet är Sveriges största kvällstidning. De har ett stort fokus på klimatfrågan och de, likt flera andra av de stora tidningshusen och public service-bolagen, har rapporterat intensivt om Greta Thunberg. Hon är nu 16 år och vill att vi ska vara rädda och få panik över vad som väntar.

I den här konflikten står å ena sidan människor som är beroende av bilen för sin överlevnad. På den andra sidan står journalister och ett ”etablissemang” med klimatångest som är övertygade att jorden går under om de där människorna med bil fortsätter leva som de gör.

I ena änden hittar vi de ”lågutbildade, arga, unga männen” som medierna nu raljerat om i över tio års tid. I den andra änden har vi Greta som numer pryder omslaget till Time magazine. De onda och de goda. Gula västarna mot Macron. Folket mot eliten. Populisterna mot de anständiga.

En klassanalys av den här konflikten svider in i benmärgen för vänstern. Lyckligtvis har de identitetspolitiken att istället vända sig till, vilket för oss till den andra demonstrationen idag.

Flera medier rapporterar att Säpo slagit till mot några radikala imamer. ”Inom ramen för vårt uppdrag att minska tillväxten i de våldsbejakande extremistmiljöerna har Säkerhetspolisen under våren riktat ett flertal åtgärder mot aktörer som bedöms ha en tongivande roll vad gäller radikalisering”, skriver Säpo torrt i ett svar till SVT Nyheter.

Detta har skapat missnöje i en del moskéer varför protester planeras för lördagen.

Eftersom jag inte är en journalist från de stora, fina och anständiga tidningarna kan jag också kosta på mig att ställa några frågor. Varför har vi ens islamister i Sverige? Har de flyttat hit på grund av vädret? Är det vårt sekulära och liberala samhälle som lockat dom ända hit? Det är i vart fall inte bensinpriserna, i det avseendet är mellanöstern att föredra.

Sverige har, från politiskt håll, länge fört en slags signalpolitik som i korthet säger att människor är välkomna hit – alldeles oavsett vilka de är. Nu har vi islamister i landet, inte sällan har de även fått olika skattefinansierade bidrag för sina verksamheter.

Islamisterna är inte här på grund av en osynlig naturkraft, de är här som en konsekvens av en lång rad beslut fattade av politiker på olika nivåer under en lång tid. Det är inte ett litet feltänk i en nämnd någonstans, utan en aktiv och ihärdig bred politik. Inte sällan med starkt understöd från de stora medieredaktionerna.

Nu protesterar alltså både bilister och islamister. Båda missnöjesyttringar är ett resultat av vårt svenska mediala och politiska etablissemang. Du vet, de som skrattar när människor inte har råd att tanka bilen. De som gärna kallar mig för populist.

Kanske har de en poäng. Av alla unga flickor hade jag hellre satt Ebba Åkerlund framför Greta Thunberg på det där omslaget på Time magazine.

Du vet, den där 11 åringen som aldrig fick träffa påven, men däremot gud – om han nu finns.

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag