”Jag lyssnar inte på dig för du är vit” – oro för att koranskola vänder elever mot lärare

Pojke läser koranen. Foto: SVT
  • Fredag 15 jun 2018 2018-06-15
E-post 624

BORLÄNGE SVT rapporterar att skolpersonal i Borlänge oroar sig för att koranstudier på fritiden påverkar elevernas ordinarie undervisning negativt.

– En del elever har koranundervisning tre dagar i veckan efter skolan. En del går fem dagar och även under helgen, säger Kent Karlsson som är rektor på F-2-skolan Tjärnaängsskolan och systerskolan Solängsskolan med årskurs 3-6.

– Om all kraft åtgår till att lära sig de här texterna utantill, och att kraften inte finns kvar till att jobba med den skola som är obligatorisk, då kan jag säga att jag är bekymrad, säger han till SVT.

Annan skolpersonal som uttalar sig anonymt berättar att eleverna ibland säger att de inte har hunnit göra sina läxor på grund av koranstudierna. Dessutom tycks barnen lära sig att de inte ska lyssna på sina lärare om de inte är muslimer.

– Det har hänt att elever ifrågasätter lärare som inte har muslimsk bakgrund genom att säga: ”Jag lyssnar inte på dig för du är vit” eller ”Du är inte muslim, varför ska jag lyssna på dig?” Detta förekommer i alla åldersgrupper, från sexåringar till trettonåringar, säger Kent Karlsson.

Han oroar sig för att koranskolorna bidrar till att skapa mer segregation och mer av ett vi och de-tänk. Imamen Abdirahman Ahmed slår ifrån sig kritiken och menar att barnen uppmanas att vara duktiga i skolan. Han säger också att det är oacceptabelt om eleverna ifrågasätter lärare för att de inte är muslimer.

Läs även: Skola anmäls för Koranläsning och bön i undervisningen

Prova PLUS för 69 kronor i månaden. Köp nu!

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag