”Jag träffade personer med rasistiska åsikter”: Nu avgår Mårten Roslund

  • Torsdag 25 maj 2017 2017-05-25
E-post 235

STOCKHOLM Ordföranden i Grön ungdom Mårten Roslund avgår. Det meddelade han under gårdagen på sin Facebook och i en debattartikel i Expressen. ”Jag har begått misstag och brustit i mitt omdöme. Jag förstår att det har skadat mitt förtroende. Därför väljer jag att avgå som språkrör för Grön Ungdom”, skriver Roslund.

Mårten Roslund avgår som ordförande i Miljöpartiets ungdomsförbund Grön ungdom. Beslutet kom efter avslöjanden i Aftonbladet tidigare i veckan om att Roslund vid ett tillfälle setts med den tidigare SD toppen Gustav Kasselstrand på Grand Hotel i Stockholm i december förra året. Roslund skall även ha umgåtts med William Hahne, en annan tidigare SD politiker, på en restaurang på Stureplan.

I en debattartikel i tidningen Expressen skriver det före detta språkröret ”Jag träffade personer med rasistiska åsikter under former och i en kontext som inte är försvarbar”.

Miljöpartiets språkrör Gustav Fridolin är kritisk.

– Jag tycker inte att Miljöpartiet ska ge utrymme för rasister, säger Fridolin till tidningen Aftonbladet.

Fridolin säger vidare att Grön Ungdom har en tydlig policy mot att ge rasister utrymme och att Miljöpartiets partisekreterare nu kommer att föra samtal med ungdomsförbundet. På frågan från Aftonbladet om miljöpartister kan umgås privat och dricka vin med SDU-toppar svarar Fridolin:

– Det är klart man måste kunna samtala med människor med väldigt många olika åsikter. Men det finns en viktig gräns mellan att samtala och ge ett utrymme. 

Fridolin går inte djupare in på exakt var den gränsen går. Han kommenterar däremot uppgiften om att Roslund tidigare nekat till att ha varit på Grand Hotel den aktuella kvällen.

– Det är viktigt att politiker talar sanning, säger Fridolin.

Under gårdagen bad Mårten Roslund även om ursäkt på sin Facebook . ”Jag ville förstå hur ett parti som står allra längst ifrån oss resonerar eftersom migration och antirasism är en av våra absolut viktigaste frågor. Jag ville aldrig legitimera SD eller SDU som politisk kraft utan förstå hur vi kan besegra dem och visa att kärlek alltid vinner över hat. Men jag inser nu att jag legitimerade dem och för detta är jag innerligt ledsen”, skriver Roslund.

På Twitter reagerar många med förvåning och en undran om vad som egentligen var det stora avslöjandet? ”Får man inte umgås med vilka man vill när man är politiker? Sjukt!” skriver en användare. ”Avslöjande? Har Mårten Roslund begått något kriminellt? Eller ska media bestämma vilka man får umgås med?” Skriver en annan.

Bland anhängarna på Roslunds egen Facebooksida är tongångarna inte riktigt lika överseende. ”Det går inte att ”förstå” SD:s politik. Närmare granskning av politiska meningsmotståndares psykologi kanske kan göras utan att dela ostron och vin med asen på grand hotell.” kommenterar en följare. En annan skriver ”En behöver inte skåla och dricka champagne med fascister för att förstå dem”.

Här följer några axplock ur Twitterflödet.

 

 

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag