#jagärhär får pris av Socialdemokraterna

Foto: Pressbild/Skärmdump
Foto: Pressbild/Skärmdump
  • Fredag 18 aug 2017 2017-08-18
E-post 1288

SVERIGE Den kontroversiella ljusskygga Facebookgruppen #jagärhär belönas nu av Socialdemokraterna för sitt arbete på internet. Det skriver Anna Lindhs minnesfond i ett pressmeddelande.

Den före detta SVT-medarbetaren Mina Dennert, som står bakom och grundade #jagärhär, får årets så kallade Anna Lindh-pris. Anledningen är att hon med Facebookgruppen anses arbeta i ”Anna Lindhs anda för demokrati och mänskliga rättigheter”.

– Mina Dennert har genom sitt arbete i Facebookgruppen #jagärhär inspirerat till att fler börjat ta plats i kommentarsfälten och börjat säga emot i de trådar som vi annars undviker, säger minnesfondens ordförande före detta S-ministern Lena Hjelm-Wallén i en kommentar till beslutet.

– Pristagaren ska i sitt engagemang ha visat övertygelse och civilkurage och därigenom inspirerat andra att stå upp för dessa värderingar. Och detta passar väl in på Mina Dennert.

– Det Mina har lyckats med #jagärhär är att konkretisera en enkel problemlösning som handlar om civilkurage: Att stärka människor i att reagera och stå upp när andra blir utsatta för hat och hot.

Gruppen #jagärhär skapades förra våren, delvis som en protest mot att den rödgröna regeringen skärpte migrationspolitiken.

– För ett år sedan stod vi på tågstationerna och nere i hamnen och ropade ”Väkomna!”, alla hjälpte till, och sen bara svänger det. Det är läskigt. Nu säger samma människor som tidigare hjälpte flyktingarna att det är fullt, har Dennert förklarat i en intervju med Aftonbladet.

Gruppens uttalade syfte är att bekämpa vad man anser vara ”hatsidor”, markera mot hot och att propagera för en ökad invandring. #jagärhär har samtidigt fått stark kritik för att gruppens medlemmar själva ofta sprider hat och hot i sociala medier.

Mina Dennert är administratör för gruppen tillsammans med sin man Magnus Dennert som arbetar på Sveriges Television i Göteborg. Gruppen är sluten och släpper inte in exempelvis journalister som vill granska dess arbete.

Dennert säger i en kommentar att hon är hedrad över att få ta emot Anna Lindh-priset.

– Jag känner mig hedrad över att få detta pris. Anna Lindh-priset handlar om civilkurage och vi står inför ett valår med en omvärld som är minst sagt skakig. Samtidigt promenerar det nazister på gatorna i Sverige och fyller kommentarsfält på internet. Det är viktigare än någonsin att alla vågar göra sin röst hörd. Att hjälpa människor att våga, ingen får skrämmas till tystnad. Historien har lärt oss vart den vägen leder, säger hon.

#jagärhär har tidigare belönats och prisats för sin nätaktivism av andra liknande stiftelser och lobbyorganisationer som arbetar för ökad asylinvandring.

Anna Lindhs minnesfond påstår sig vara ”en partipolitiskt obunden stiftelse”, men i dess styrelse sitter endast högt uppsatta socialdemokrater. Adressen till stiftelsen är dessutom Socialdemokraternas partihögkvarter på Sveavägen 68 i Stockholm.

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag