”Jämställd” budget slår hårdast mot män

Bild: CC0 Public Domain
  • Onsdag 23 sep 2015 2015-09-23
E-post 106

STOCKHOLM Den hårt kritiserade budgeten från den rödgröna regeringen slår hårdast mot män, enligt beräkningar. Den nya budgeten slår främst mot branscher där i huvudsak män arbetar. – Jämställdhetssatsningen från regeringen gör att männen får ännu större försämring än kvinnorna, men alla kommer att drabbas, förklarade Ulf Kristersson (M) på en presskonferens.

Beräkningar från ekonomisajten dina pengar visar att 78 procent av skattehöjningarna i årets budgetförslag kommer att bäras upp av män. Det beror till stor del på att regeringen väljer att sänka rot-avdraget som är ett stimulansprogram för byggbranschen. Avdraget kommer enligt förslaget att sänkas från dagens 50 procent ner till 30 procent.

Regeringen föreslår också en nedtrappning av jobbskatteavdraget för inkomster över 50 000 kronor i månaden samt en kraftigt höjd skatt på drivmedel, något som väntas påverka transportbranschen och landsbygd. Det är två förslag som också missgynnar männen eftersom de utgör en majoritet i grupperna som förlorar mest.

Oppositionen är kritisk mot budgetförslaget som enligt dem kommer att ha en dämpande effekt på BNP och tillväxt. Moderaternas ekonomisk-politiske talesperson Ulf Kristersson tog på en presskonferens tidigare i veckan även upp den ojämlika effekten av regeringens budget. Han menar att det inte går att kalla kvinnor för vinnare eftersom alla kommer att få det sämre.

– Jämställdhetssatsningen från regeringen gör att männen får ännu större försämring än kvinnorna, men alla kommer att drabbas, sade Kristersson. 

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag