Jämställdhetsstrateg ska arbeta för mer jämställd rättvisa hos tingsrätter

Västmanlands tingsrätt i Västerås. Bild: Wikimedia Commons/Punic
  • Söndag 23 sep 2018 2018-09-23
E-post 78

SVERIGE Nio tingsrätter går gemensamt ihop och anställer en jämställdhetsstrateg. Denna har bland annat i uppgift att säkerställa att rättvisan skipas på ett jämlikt sätt, men också att se över hur tingsrätten bemöter sina besökare och formulerar domar och beslut.

Tingsrätterna i Eksjö, Eskilstuna, Jönköping, Linköping, Norrköping, Nyköping, Värmland, Västmanland och Örebro har tillsammans anställt en ”jämställdhetsstrateg” som ska säkerställa att rättsskipningen går jämställt till.

– I grund och botten handlar det om att höja medvetandegraden och kunskapen om att det finns en risk för att vi kan behandla människor olika, sade Per Lennerbrant, lagman vid Eskilstuna tingsrätt, till Dagens Juridik.

Jämställdhetsstrategen skall även arbeta med interna personalfrågor samt domstolarnas praktiska arbete, som hur tingsrätten bemöter sina besökare eller hur domstolarna formulerar sina domar och beslut.

– Ytterst är syftet att säkerställa att rättskipningen är likvärdig, men även att vi är en jämställd organisation, sade Lennerbrant.

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag