Jan Emanuel hånar S och V för skattesänkningar i ny humorvideo

Jan Emanuel i SVT:s humorvideo.
  • Söndag 27 jan 2019 2019-01-27
E-post 1573

”Sverige är det bästa landet i världen… för rika människor”, säger Jan Emanuel Johansson i en humorvideo som SVT publicerar i bland annat sociala medier. Men budskapet är allvarligt menat. – Jag vill få människor att tänka efter, säger han.

Entreprenören, kändisen och den före detta socialdemokratiske riksdagsmannen Jan Emanuel Johansson har länge varit aktiv i svensk debatt. Inför regeringsbildningen gick han ut i en debattartikel i Aftonbladet där han uppmanade vänsterledaren Jonas Sjöstedt att stå upp för sin politik.

”Är det sådana som mig du vill gynna?” frågade Jan Emanuel retoriskt och radade upp alla reformer och skattesänkningar som kommer gynna honom själv med den nya regeringens politik.

Nu fortsätter Jan Emanuel Johansson på inslagen linje med en humorvideo publicerad av SVT. I videon förklarar miljonären Jan Emanuel vilket fantastiskt land Sverige är, för rika människor alltså.

Men även om videon är gjord med glimten i ögat finns det ett allvar som Jan Emanuel vill förmedla. Det säger han till Nyheter Idag och förklarar att Sverige numer saknar ett riktigt vänsterparti. Samtidigt beklagar han sig hur SD behandlas.

– Det stämmer ju! Vi har ju åtta borgerliga partier och vi har ingen opposition, förutom ett parti som alla vägrar prata med. Det är som att alla har andats in precis hur mycket galenskap som helst och inte tycker det här är något konstigt.

Tycker du de övriga riksdagspartierna ska prata med SD?

– Jag är en enkel människa. Vi har ett demokratiskt system och om vi alla är överens om att det är det som gäller då ska man förhålla sig till det. Att totalt negligera en stor del av befolkningen, som aktivt valt det här partiet att representera deras åsikter, det är ett demokratiskt problem. I synnerhet nu när det inte finns någon opposition, utan åtta borgerliga partier i riksdagen.

Det är långt ifrån första gången Jan Emanuel gör politiska utspel, eller för den delen skojar om sin egen rikedom. I en video på Facebook visar han hur man äter kall ravioli på burk inuti sin Rolls Royce, en bil värd miljonbelopp. På samma sätt skojar han i SVT-videon, om än att han vill belysa den högerpolitik som socialdemokraterna nu driver.

– Om man ska få människor att tänka efter fungerar humor, skämt når fram. Provokationer fungerar. Det här är en ren provokation för att få människor att tänka efter. Om jag kan få människor att skratta och samtidigt tänka efter, då har jag lyckats med mitt värv iallafall.

– Det är klart att jag bjuder på mig själv. Om man inte kan skämta om sig själv förtjänar man att andra skämtar om en.

Nedan kan du se videon som SVT publicerar i bland annat sociala medier.

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag