Jan Emanuel ingrep mot klimataktivister: ”Miljömuppar”

Bild: Privat
  • Fredag 1 apr 2022 2022-04-01
E-post 1677

Jan Emanuel Johansson ingrep mot klimataktivister som blockerade Centralbron i Stockholm på fredag morgon. Socialdemokraten och entreprenören klev ur sin bil och tog tag i en av aktivisterna, rapporterar Expressen.

– Till en början vill jag säga att jag tog det väldigt mjukt. Det var ingen som gjorde illa sig, säger Johansson, som avbröt sin insats när han blev tillsagd av polis.

Läs även: Jan Emanuel: ”Ibland behövs batongerna”

Johansson tog tag i aktivisten Lior Stefansson från organisationen ”Återställ våtmarkerna”, som menade att Johanssons ingripande ”våldsamt”.

Någon anmälan har emellertid inte inkommit till polisen, som inte heller har för avsikt att inleda någon utredning mot någon av de personer som ingrep mot aktivisterna.

– Det var en upprörd stämning. Inte mer än så. Det har inte begåtts några brott, säger Daniel Wikdahl, presstalesperson vid polisen i Stockholm, till Expressen.

Jan Emanuel Johansson säger till Expressen att aktivisterna ”smutsar ner hela miljörörelsen”.

– Jag tänker miljömuppar, stollar. Förstörare. Om jag tänker det så är jag ganska trygg i att de som sitter på vägen eller de som väntar på att någon ska komma till mötet inte tänker snällare saker, säger han.

Sex personer misstänks för sabotage efter aktionen och fem av dem har frihetsberövats. Men Lior Stefansson menar att aktioner som den på centralbron är nödvändiga för att bekämpa klimatkrisen.

– Att stå på gatan och samla in namn, den tiden är förbi. Det måste göras civil olydnad, säger han till Expressen.

Läs även: Klimataktivister satte sig på E4

Läs även: I skuggan av Greta – här är dagens klimataktivister

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag