Jan Emanuel om statsministerns nazistjämförelse: ”Ovärdigt svensk politik”

Foto: Janemanuel.se / Frankie Fouganthin CC BY-SA 4.0
  • Onsdag 31 aug 2022 2022-08-31
E-post

Vid en partiledarutfrågning inför valet jämförde statsminister Magdalena Andersson Sverigedemokraternas retorik med nazisternas. Det får socialdemokraten Jan Emanuel att be om ursäkt å statsministerns vägnar.
– Jag tycker att det inte är värdigt politiken att göra på det viset, säger Jan Emanuel till Nyheter Idag.

– De (SD, reds. anm.) pratar om att förnedra nioåringar, de har propaganda om att det ska vara ”enkel biljett till Bagdad” på tunnelbanetågen – det var exakt det nazisterna gjorde på 30-talet, sade Andersson inför en partiledarutfrågning i Equmeniakyrkan i Vårgårda på söndagskvällen, enligt SVT.

I en story på Instagram lade Jan Emanuel ut en text om statsministerns utspel där han ber om ursäkt å sin partiledares vägnar.

”Att dra paraleller till nazismen i en svensk valrörelse förminskar det lidande nazismens offer utsattes för och är ovärdigt svensk politik”, skriver han bland annat i storyn.

Texten har delats flitigt på Twitter.

Till Nyheter Idag utvecklar Jan Emanuel vad han ser för problem med statsministerns uttalande.

– Jag tror att man ska spara vissa ord till när de verkligen behövs. Det är litegrann som den här klassiska sagan om vargen, att man ropar och ropar och så till slut så kommer vargen, säger Jan Emanuel.

– Jag skulle säga att just nazism, det är någonstans det sista på skalan. Det finns liksom inget ondskefullare att ta till. Och om man i en svensk valrörelse lyfter fram det mest ondskefulla man i överhuvudtaget kan få fram och lägger det begreppet på ett riksdagsparti som stöds av någon miljon människor, så gör man debatten en otjänst.

Bli prenumerant och läs vad Jan Emanuel har att säga om:

– Varför det kommande valet är det viktigaste på väldigt, väldigt länge.

– Vad han tycker om Magdalena Andersson och hennes ministerkollegor.

– ”Den som säger ifrån är den sanna vännen” – att göra sin plikt som socialdemokrat.

– Att fortsätta hoppas på en klassisk socialdemokrati.

Redan medlem? Glömt ditt lösenord?

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag