Jan Guillou vill förbjuda burka och niqab i skolan: ”Efter fransk och utmärkt fungerande förebild”

Hen till vänster bär en niqab. Hen till höger heter Jan Guillou. Foto: Walter Collens samt Albin Olsson / Wikimedia Commons
  • Söndag 9 aug 2015 2015-08-09
E-post 5411

STOCKHOLM I en krönika i tidningen Aftonbladet riktar författaren Jan Guillou kritik mot Vänsterpartiet som han menar har varit för feg i frågan om extrema religiösa värderingar hos vissa invandrargrupper. ”Förnekelselinjen, som Vänsterpartiet visat upp, är sämst av allt”, skriver han samtidigt som han redovisar sin ståndpunkt om religiös klädsel i skolan.

I en krönika med titel ”Det måste bli ett slut på rädslan att blandas ihop med SD” riktar författaren Jan Guillou kritik mot Feministiskt initiativ och Vänsterpartiet. I krönikan adresserar Guillou en konflikt inom svensk vänster där Amineh Kakabaveh (V) och Zeliha Dagli fått hård kritik då de försökt lyfta frågan om islamisters kvinnoförtryck.

Guillou väljer att ställa sig på samma sida som Dagli och Kakabaveh i debatten. Han menar att man måste ”erkänna problemet” och att det främst gäller ”feministiska partierna till vänster”.

”Förnekelselinjen, som Vänsterpartiet visat upp, är sämst av allt. Det är bara att bita ihop och erkänna att alla dessa liberala ledarskribenter förargligt nog haft rätt i sin vänsterkritik på det här området”, konstaterar Guillou i sin krönika.

Vill se ett förbud av religiös klädsel i skolan

I slutet av krönikan deklarerar även Guillou två av sina synpunkter, relaterade till ämnet, under rubriken ”För övrigt anser jag att…”. I en av de punkterna skriver Guillou att ”religiösa privatskolor måste avskaffas och att religiös klädsel, efter fransk och utmärkt fungerande förebild, bör förbjudas i övriga skolor. Samt att ingen religion skall få hindra skolbarn att lära sig simma”.

I Frankrike är burka och niqab förbjudna att bära på allmän plats, ett förbud som i medier beskrivs som kontroversiellt.

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag